Korčula primljena u punopravno članstvo COJI-a

Kategorija: Guadeloupe 2008.
Kreirano: 29 Svibanj 2009
Objavljeno: 27 Travanj 2010

 

U srijedu navečer u hotelu „Sofitel“ u Gosieru održana je Generalna skupština organizacije COJI na kojoj je otok Korčula, uz otoke Elbu i Cipar primljen u punopravno članstvo ove organizacije. Od člana Skupštine COJI-a Dušana Kalogjere i našeg izaslanstva  zatraženo je da se izjasne o godini kada bi naš otok mogao biti domaćin ove sportske manifestaciju, a kao orijentacionu naši su naveli 2014.godinu.  Domaćin slijedećih Igara 2009.g. biti će talijanski otok Elba.

      Jučer petog dana Igara naši su postigli slijedeće rezultate.

U plivanju Toni Čeprnja je 100 prsno otplivao u vremenu  1:29.01 a kod djevojaka istu  disciplinu Mirna Vilović za 1:33.66. Na 200 slobodno Bojana Lozica postigla je osobni rekord 2:49.76, a Mirna Vilović na 50 leđno  42.29. U svečanom dijelu plivačkog natjecanja jedan od kompleta medalja predao je i član Skupštine COJI-a Dušan Kalogjera.

      Nažalost naši su rukometaši doživjeli još jedan težak poraz. U srazu sa Madeirom rezultat (25:49) sam po sebi sve govori. Šteta je da generacija koja je 2006.g. izborila prvu jakosnu skupinu ovdje nije imala pravo nastupa. Naša nova generacija  mladića očito je još premlada i ne snalazi se sa starijim i fizički jačim protivnicima, koji očito sistematski pripremaju svoje rukometaše i svake druge godine imaju vrlo jake selekcije. Unatoč lošim rezultatima rukometaši su u konačnom poretku peti, ali nažalost sele u drugu jakosnu skupinu.

       Tenisači su poraženi od Martiniquea sa 2:0, a nastupili su i stolnotenisači - mješoviti par Maričić-Tasovac ukupno je deveti, isto kao i muški par Golić- Maričić. Sutra natjecanja stolnotenisača završavaju pojedinačnim susretima.

    U utorak je ovdje bio praznik – „Dan oslobođenja od ropstva „. Nisu radile javne službe i prodavaonice, svi sportaši su imali slobodno poslijepodne. Organizirano je razgledanje južnog dijela otoka Grande Terre , zapravo samo vožnja autobusima bez vodiča uz kraća stajanja. Vozali su nas od Gosiera preko Pointe a Pitrea do grada Sainte Anne. Osim neobične i bujne vegetacije i  „malog milijuna“ za nas nepoznatih i neobičnih vrsta palmi, puno toga i nismo mogli vidjeti. No bila je to  prilika da se pored  luksuznih hotela, prekrasnih  plaža, širokih autoputova i brojnih  sportskih terena  upozna i druga strana Guadeloupea - naselja  bez vidljive gradske jezgre sa neuglednim kućama, uskim ulicama i starinskim  prilično zapuštenim četvrtima u kojima se očito baš i ne živi na visokoj nozi... Gotovo da i nema nekih  povijesnih zdanja, tek pokoja katolička crkva izgrađena u novije doba. Sjetio sam se jednog mog prijatelja dobrog poznavatelja ovih  krajeva koji mi je uvijek tvrdio da Karibi, za razliku od naših povijesnih gradova, gostima  mogu nuditi jedino more, pržinu, palme i slamu, ali zato itekako to dobro znaju prodati... 

 

                                            Nenad Kosović   

 

 

Završene 12. Igre otoka na Guadeloupeu

Kategorija: Guadeloupe 2008.
Kreirano: 31 Svibanj 2008
Objavljeno: 27 Travanj 2010

 

Pobjednik Igara je Sardinija , Korčuli  petnaesto mjesto 

Završnom ceremonijom, dodjelom pehara i spektakularnim vatrometom u subotu kasno u noći završene su 12.Igre otoka svijeta na Guadeloupeu. Ceremonija zatvaranja održana je na stadionu „Olimpique regional“ u Les Abimesu, na kojoj su uz mlade sportaše Mallorce, Elbe, Corfua, Wighta, Mayotte, Jersey, Cipra, Azora, Korzike, Martiniquea, Sardinije, Kanarskih otoka, Madeire, Sicilije i Guadeloupea sudjelovali i sportaši otoka Korčule. Nakon što su  Predsjednika Organizacijskog odbora Cloude Thiboult i  Predsjednik Departmana Guadeloupea Victorin Lurel pozdravili i zahvalili svim sportašima i sudionicima, Predsjednik organizacije COJI-a  Pierre Santoni  zatvorio je ovogodišnje Igre,  po ocjeni mnogih sudionika, do sada najbolje organizirane, a  koje su domaćina koštale oko četiri milijuna eura! Ove godine na njima je sudjelovalo oko  1280 mladih sportaša koji su se natjecali u petnaest sportova. Ukupni pobjednici su sportaši Sardinije sa 110 osvojenih bodova, drugi su prošlogodišnji pobjednici Kanarski otoci sa 105, a treća je Madeira  -  najveće iznenađenje sa 88 bodova, koja je domaćinu Guadeloupeu za tri boda otela treće mjesto. Prije spektakularnog vatrometa koji je označio završetak ove velike sportske manifestacije predstavnici Guadeloupea predali su zastavu COJI-a izaslanstvu talijanskog otoka Elbe koji će krajem svibnja 2009.g. biti domaćin 13.Svjetskih otočkih igara.

     Naši su u konačnom redoslijedu petnaesti sa devet osvojenih bodova, za što im je od strane organizatora dodijeljen lijepi pehar. Zadnjeg dana Igara u Basse Terreu nastupili su još naši stolnotenisači  u pojedinačnoj konkurenciji ali nitko od njih nije prošao svoju skupinu. Nastupio je i naš skakač u vis  Ante Padovan  skočio je 178 cm, osam centimetara više nego na Korzici, što mu je bilo dovoljno za osmo mjesto.

   Danas u nedjelju svi se okupljamo ovdje u Gossieru u Hotelu Creole Beach, gdje ćemo  noćiti i boraviti do nedjelje poslijepodne kada odlazimo do petnaestak minuta udaljenog  aerodroma u Point a Pietru. Nismo jedini koji zbog prebukiranih letova moramo čekati do nedjelju, s nama će zajedno preko Atlantika i sportaši sa Sicilije i engleskog Wighta. U nedjelju navečer Air Franceom prelijećemo Atlantik, a nakon noćenja  i jednodnevnog boravka u Parizu  avionom Croatia Airlinesa letimo za Zagreb  i Dubrovnik, te potom u noći sa utorka na srijedu autobusom stižemo na Korčulu.   

 

 

Četvrti dan Igara na Guadeloupeu

Kategorija: Guadeloupe 2008.
Kreirano: 28 Svibanj 2008
Objavljeno: 27 Travanj 2010

 

Jučer sam zajedno sa voditeljem  sportske delegacije otoka Korčule  Žarkom Lozicom posjetio naše plivače i tenisače koji se natječu u blizini Gosiera u  Les Abymesu. Plivačko natjecanje odlično je organizirano na vrlo lijepom  otvorenom bazenu, te uz bučno navijanje prepunog gledališta.
   Prvog dana natjecanja postigli smo slijedeće rezultate – djevojke 50 m  delfin  – Ana Ceranić 42.83, 100 slobodno, Bojana Lozica 1:16.94 i A.Ceranić 1.22,00 , 200 mješovito Mirna Vilović 3:18.90 , te 100 slobodno muški – Toni Čeprnja 1:07.26 .
  Danas drugog dana plivanja  M.Vilović je na  50 prsno plivala 43.09 i 50 slobodno 35,03, a B.Lozica 50 slobodno 34.22. T.Čeprnja 50 prsno plivao je 40.14 ,a 50 slobodno 30,00. U konkurenciji plivača sa talijanskih , francuskih i engleskih otoka , te domaćina Guadelupea naši rezultatima znatno zaostaju,  no prema riječima voditelja Damira Stipanovića plivačka ekipa obzirom na sve okolnosti do sada je uglavnom  ostvarila  očekivane rezultate.

Rukometaši su u  Pointe Noiru na zapadnoj strani otoka Basse Terre ( udaljen je od Gosiera  osamdeset kilometra) odigrali i treću utakmicu u prvoj jakosnoj skupini i doživjeli visok i neugodan poraz od Martinique od 26:40.

Krenuli su i naši atletičari u gradu Deshaisu na sjeveru otoka Basse Terrea.
U disciplini 100 i 200 m nastupile su Katica Kunjašić i Renata Oreb. Kako nam je javio njihov  voditelj Nenad Šeparović nisu se uspjele plasirati u finalne trke  , ali su popravile svoj najbolji rezultat. Sutra naši nastupaju u obje konkurencije na 800 metara.

Marko Jeričević javio se iz glavnog grada Basse Terrea gdje se nalaze  naši  stolnotenisači -  najudaljeniji od svih naših sportaša i gdje su natjecanja u punom su zamahu. Naše djevojke poražene su od Guadeloupea i Korzike sa po 0:3 , a pobijedile su Mayotte i Martinique sa po 3:2 te  zauzele treće mjesto u svojoj skupini. Muški su poraženi od Korzike, Mayottea i Jerseya sa po 0:3, a pobijedili su Martinique sa 3:2 i zauzeli peto mjesto u skupini.
   
Uspio sam jučer doći i do naših tenisača. Turnir u muškoj konkurenciji odigrava se na teniskim igralištima Fort de Fleur Depee u Gosieru. Nakon što su jučer izgubili od Guadeloupea i Jerseya sa po 0:3 , danas su poraženi od Elbe sa 2:1. Po užasnoj  vrućini igrali su Danijel Strihić, Vice Jurjević i Toni Granić koji  je jedini uspio pobijediti.

                                              Nenad Kosović

 

Treći dan Igara na Guadeloupeu

Kategorija: Guadeloupe 2008.
Kreirano: 27 Svibanj 2008
Objavljeno: 27 Travanj 2010

 

                                                     GOSIER - Danas trećeg dana nastupati će  nekoliko naših sportaša, a o rezultatima ću vas izvijestiti čim ovdje u press centru stignu službeni rezultati. Svi naši sportaši su dobro i pripremaju se za svoje prve nastupe. Najveći problem je  kao i na svim dosadašnjim Igrama na kojima smo sudjelovali udaljenost između gradova i nemogućnost odlazaka i praćenja nastupa naših. Sportaši iz  hotela do sportskih borilišta imaju organizirane prijevoze, no za nas koji ih želimo pratiti toga nema, već smo prijevozom vezani isključivo za sportove i sportaše onih otoka s kojima dijelimo isti hotel. Tako ovdje u Gosieru imamo mogućnost odlaska na odbojku, košarku i jedrenje – nažalost baš one  sportove u kojima ne nastupa Korčula. Problem je i internet veza u ovom hotelu u kojem je za sve novinare u centru osigurana samo jedna linija, stoga se moram ustajati ranije kada nema navale  i dugog čekanja u press centru.

Mnogi od nas sigurno su imali sasvim drugu sliku o Guadeloupeu.  Teško bi se mogao uspoređivati sa našim otocima, jer na dva glavna otoka živi  oko 440 tisuća stanovnika. Basse-Terre je skoro četiri puta veći,  a e Grande Terre   dva puta veći od Korčule. Uz obalu i jednog i drugog   vode moderni autoput, imaju sedam aerodroma od čega dva međunarodna koja primaju i najveće zrakoplove. Brojni su  hoteli, pješčane plaže i drugi sadržaji modernog turizma. Za sada je vrijeme lijepo, no dosta je toplo i vlažno , dnevna temperatura prelazi 30 C , noćna je nešto niža , a takva je temperatura mora . Obzirom na to i hotele koji obiluju lijepim pješčanim plažama i otvorenim bazenima ne sumnjam da će u slobodno vrijeme to obilato  koristiti. Ovdje u Gosieru bilo je i nekoliko iznenadnih obilnih pljuskova  tek toliko da nam da do znanja da se nalazimo u blizini tropskih krajeva.

                                       

 

Otvorene 12. Igre otoka svijeta na Guadeloupeu

Kategorija: Guadeloupe 2008.
Kreirano: 26 Svibanj 2008
Objavljeno: 27 Travanj 2010

 

                                                      U nedjelju poslijepodne na Gradskom stadionu u gradiću Bale Mahault  pred više od četiri tisuće gledalaca, Predsjednik Organizacijskog odbora COJI-a Pierre Santoni  otvorio je 12. Svjetske sportske Igre mladih otočana. U defileu među 1600 sportaša  23 svjetska otoka sa tri kontinenta bili su i  sportaši Korčule. Organizatoru se očito svidjela ogromna zastava naše udruge na  kojoj  velikim slovima piše COJI Korčula, te je  svaki otok sudionik Igara  pojedinačno predstavljen sa njom. Otvaranje Igara pratil6 je desetak TV  ekipa iz okolnih karipskih država, bilo je tu i nekoliko francuskih i talijanskih TV kuća  i više desetaka  fotoreportera, pa će zasigurno slika sa zastavom i imenom našeg otoka  biti lijepa promidžba  otoka Korčule u svijetu. Sama ceremonija otvaranja bilo je temeljito pripremana, domaćini su se zaista trudili da impresioniraju gledaoce, pa su pomalo i pretjerali dužinom trajanja predstave nazvane  „Priča o  Gudeloupeu“. Ista je inspirirana poviješću ovog otoka, od vremena kada je ovdje živio isključivo domorodačko stanovništvo, preko kolonijalnog i robovlasničkog sistema, preko prvog dolazaka Francuza pa sve do današnjih modernih dana i zajedničkog suživota. Nastupali su brojni kreolske  folklorne skupine u živopisnim nošnjama, sa puno zvukova bubnjeva, karakteristične pjesme  i karipskog ritma, bilo je tu i srednjovjekovne muzike i krabuljnog plesa, moderne muzike i brzih taktova,  zapravo svega pomalo.Za nas je to bila prilika da se nakon dva dana svi skupa opet nađemo na jednom mjestu, doznamo novitadi i prve dojmove,  Svi su zdravi i zadovoljni smještajem i prehranom, te nemaju nikakvih većih problema.

      Ove su Igre  do sada najveća sportska manifestacija ikad održana  na Guadelopeu, otoku koji ne samo u Francuskoj već i u svijetu slovi  kao  rasadnik brojnih čuvenih svjetskih sportaša i na kojem je sportska infrastruktura na vrlo visokom nivou. Otok ima u nekoliko atletskih stadiona, na svakom koraku su teniska i druga igrališta, bazeni i veće i manje sportske dvorane, za naše korčulanske i otočke pojmove jednostavno nezamislivo !.

      Departman Guadeloupe sastoji se inače od desetak otoka , a dva najveća su   Basse Terre ( tako se i zove glavni grad) i Grand Terre gotova spojena uskim morskim kanalom tkz. Slanom rijekom. Ovisno o sportovima i naši su  smješteni na ta dva glavna otoka. Rukometaši i stolnotenisači su na Basse Terre , dok su atletičari, tenisači, plivači i članovi VIP delegacije na nekoliko mjesta na Grand Terre.

I prije službenog otvaranja započela su prva natjecanja. Od naših prvi su startali rukometaši, koji su nažalost ujutro  poraženi od Kanarskih otoka rezultatom 18:32. Prema riječima trenera Pera Milića ,u početku smo se  solidno  držali, no kasnije je  došla je do izražaja  snaga i veći broj igrača  fizički znatno jačih Španjolaca. Sutra naši igraju protiv portugalske Madeire, a prve nastupe očekuju i našu plivačku ekipu.

                                      

 

Stranica 1 od 2

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
9015440