Otvorene 12. Igre otoka svijeta na Guadeloupeu

Kategorija: Guadeloupe 2008. Kreirano: 26 Svibanj 2008 Objavljeno: 27 Travanj 2010

 

                                                      U nedjelju poslijepodne na Gradskom stadionu u gradiću Bale Mahault  pred više od četiri tisuće gledalaca, Predsjednik Organizacijskog odbora COJI-a Pierre Santoni  otvorio je 12. Svjetske sportske Igre mladih otočana. U defileu među 1600 sportaša  23 svjetska otoka sa tri kontinenta bili su i  sportaši Korčule. Organizatoru se očito svidjela ogromna zastava naše udruge na  kojoj  velikim slovima piše COJI Korčula, te je  svaki otok sudionik Igara  pojedinačno predstavljen sa njom. Otvaranje Igara pratil6 je desetak TV  ekipa iz okolnih karipskih država, bilo je tu i nekoliko francuskih i talijanskih TV kuća  i više desetaka  fotoreportera, pa će zasigurno slika sa zastavom i imenom našeg otoka  biti lijepa promidžba  otoka Korčule u svijetu. Sama ceremonija otvaranja bilo je temeljito pripremana, domaćini su se zaista trudili da impresioniraju gledaoce, pa su pomalo i pretjerali dužinom trajanja predstave nazvane  „Priča o  Gudeloupeu“. Ista je inspirirana poviješću ovog otoka, od vremena kada je ovdje živio isključivo domorodačko stanovništvo, preko kolonijalnog i robovlasničkog sistema, preko prvog dolazaka Francuza pa sve do današnjih modernih dana i zajedničkog suživota. Nastupali su brojni kreolske  folklorne skupine u živopisnim nošnjama, sa puno zvukova bubnjeva, karakteristične pjesme  i karipskog ritma, bilo je tu i srednjovjekovne muzike i krabuljnog plesa, moderne muzike i brzih taktova,  zapravo svega pomalo.Za nas je to bila prilika da se nakon dva dana svi skupa opet nađemo na jednom mjestu, doznamo novitadi i prve dojmove,  Svi su zdravi i zadovoljni smještajem i prehranom, te nemaju nikakvih većih problema.

      Ove su Igre  do sada najveća sportska manifestacija ikad održana  na Guadelopeu, otoku koji ne samo u Francuskoj već i u svijetu slovi  kao  rasadnik brojnih čuvenih svjetskih sportaša i na kojem je sportska infrastruktura na vrlo visokom nivou. Otok ima u nekoliko atletskih stadiona, na svakom koraku su teniska i druga igrališta, bazeni i veće i manje sportske dvorane, za naše korčulanske i otočke pojmove jednostavno nezamislivo !.

      Departman Guadeloupe sastoji se inače od desetak otoka , a dva najveća su   Basse Terre ( tako se i zove glavni grad) i Grand Terre gotova spojena uskim morskim kanalom tkz. Slanom rijekom. Ovisno o sportovima i naši su  smješteni na ta dva glavna otoka. Rukometaši i stolnotenisači su na Basse Terre , dok su atletičari, tenisači, plivači i članovi VIP delegacije na nekoliko mjesta na Grand Terre.

I prije službenog otvaranja započela su prva natjecanja. Od naših prvi su startali rukometaši, koji su nažalost ujutro  poraženi od Kanarskih otoka rezultatom 18:32. Prema riječima trenera Pera Milića ,u početku smo se  solidno  držali, no kasnije je  došla je do izražaja  snaga i veći broj igrača  fizički znatno jačih Španjolaca. Sutra naši igraju protiv portugalske Madeire, a prve nastupe očekuju i našu plivačku ekipu.

                                      

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8724662