Kapekaš Kristo Cebalo u dahu zaronio do zlata i bronce !

Kategorija: Ostali sportovi na moru Kreirano: 03 Ožujak 2012 Objavljeno: 03 Ožujak 2012

altZAGREB / KORČULA –  Do prije nekoliko dana nismo ni znali da se Korčulani uz vaterpolo, plivanje i jedrenje bave još jednim 'slatko-slanim' natjecateljskim sportom - ronjenjem na dah ! ''Krivac'' za to je Kristo Cebalo (23) do sada poznatiji kao vratar KPK-a, koji je odnedavno zakoračio, zapravo bolje reći , zaronio u ovaj za naše područje malo poznati sport. Korčulanski student 5.godine građevine u Zagrebu član je Ronilačkog kluba ''Geronimo'' iz Zagreba , u kojem je već ostvario i zapažene natjecateljske rezultate.

 

Kristo je sa nedavnog Otvorenog prvenstva Srbije u ronjenju na dah održanom u Beogradu (18.veljače) donio  dvije medalje. U ekipnoj konkurenciji njegov klub je uvjerljivo osvojio prvo mjesto, dok je Kristo pojedinačno  u disciplinama ''statika'' i ''dinamika sa perajom'' osvojio brončanu  medalju u konkurenciji  49 natjecatelja iz Slovenije, Srbije i Hrvatske.

- Ronjenjem na dah bavim se već skoro godinu dana  i to u tri bazenske discipline - ''Statika'' – u kojoj  ronioc maksimalno drži dah u mirovanju tako da su mu svi dišni putovi prekriveni vodom. Druga i treća disciplina su  ''dinamika sa'', odnosno ''bez peraja ''  ronjenjem u dužinu - objasnio nam je Kristo koji je u Beogradu brončanu medalju osvojio u zbroju disciplna -  statika i dinamika sa monoperajom ( s jednom perajom)  . Pritom je u o onoj prvoj disciplini ostvario rezultat 5.minuta i 9 sekundi, dok je u dinamici sa perajom ronio u dužini, što bi mi rekli u ''duru''-  126 metara! Ispred njega bili su samo dva predstavnika Slovenije.

Ronjenje na dah ( free diving) zadnjih godina sve je popularnije u svijetu i u nas . Hrvatska trenutno ima svjetskog rekordera u disciplini dinamika sa perajama . Gorana Čolaka .

 Pitali smo našeg Krista koja mu natjecanja  predstojer i što ubuduće očekuje od bavljenja sportom kojeg zahvaljujući njemu imamo prigodu i prvi put predstaviti na našem portalu....

 - Nakon Beograda početkom travnja članove mog kluba i mene očekuje novo natjecanje opet u  Srbiji u Nišu, a nakon toga slijede mi pripreme za Prvenstvo Hrvatske koje će biti u lipnju u Zagrebu. Konkurencija u Hrvatskoj je jaka , uz Čolaka ima još dosta kvalitetnih natjecatelja, veliki uspjeh bio bi za mene plasman među deset. Treniram pet puta tjedno u bazenu, plus na suhom - u teretani i trčim u prirodi. Trener mi je Ivan Drviš inače trener hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah i osobni trener Gorana Čolaka. Zbog zauzetosti bazena treninzi redovito u doista neobičnom terminu - od 23,00 do ponoći , ponekad i dulje !  Ronjenjem na dah naravno i  dalje se  namjeravam baviti, ali ne profesionalno nego onako kako je to i sada - za gušt !

- Imaš puno prijatelja u Korčuli , posebice u vaterpolu u KPK-u, postoji li šanse da još kojeg Korčulanina ''zaraziš'' tim sportom ?

-  Zašto ne , Korčula zapravo ima idealne uvjete za to , posebice sada kada se otvara zimski bazen i to stotinjak metara udaljenosti od samog mora. Primjera radi naš klub za treninge i natjecanje u još jednoj od disciplina ovog sporta -  ''ronjenje na dah u dubinu '' mora održavati na Krk, Cres ili Pag - rekao nam je kraju Kristo dodajući kako bi ovog ljeta Ronilački klub ''Geronimo'' trebao otvoriti svoj ronilački kamp i školu ronjenja baš na Korčuli . Doduše u ''scuba'' ronjenju sa ronilačkim bocama .

Mi bi pak dodali - zašto ne jednog dana i u disciplinama Kristovog -  ronjenja na dah...

 

 

Tekst: Nenad Kosović

Foto. Ronilački lub ''Geronimo'' - Zagreb

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

alt

 

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8728889