PODRAVKA VEGETA I STONSKE SOLI TREBA Lea Franušić: Nadam se jednog dana odužiti svojim roditeljima...

Kategorija: Ženski rukomet Kreirano: 22 Lipanj 2019 Objavljeno: 22 Lipanj 2019
Napisao/la Nenad Kosović

STON -  Kada je prije četiri godine napustila matičnu 'Dalmatinku iz Ploča, svoj Pelješac i Ston i sa toplog juga otišla na sjever Hrvatske Lei Franušić život se promijenio  - naglavačke !  Mali gradić znan  po školjkama,  morskoj soli i svom  više od pet kilometara dugom fortifikacijskom zidu, nakon Kineskog, drugom najdužem na svijetu, zamijenila  je tada Koprivnicom.  

Gradom poznatim po nekih drugim jelima i začinima, au svjetskim rukometnim okvirima dobro znanom  Podravka Vegetom. U jednim sasvim drugačijim okolnostima i okruženju tada još maloj djevojčici,  bez pomoći roditelja trebalo je uz rukomet 'trenirati' i one svakodnevne životne obaveze. No  'zov' rukometa  pomogao je da sve to lakše prevlada, pa četiri godine  kasnije Lea može reći da tada nije - pogriješila.  Sportske ciljeve polako ali sigurno ostvaruje,  zadnje dvije sezone stalna je pripadnica prve ekipe koprivničkog rukometnog velikana, uzela je  i svoje prve trofeje...

' Najprije dvije sezone igranja i  učenja u drugoj ekipi, a ove zadnje dvije u prvoj ekipi' , kaže nam  18-godišnja ljevoruka rukometašica u redovima  'Podravke Vegete' i juniorska reprezentativka  Hrvatske .

Uhvatili smo je baš za vrijeme, jedne od njenih rijetkih  prilika da bude u Stonu, u dva-tri dana pauze od priprema juniorske reprezentacije koju slijedećeg mjesec očekuje o prvenstvo Starog kontinent u Mađarskoj.

'Zadovoljna sam. Sezona je bila kvalitetna, napravili smo iskorak u odnosu na prošlu. Osvojili smo i Prvenstvo i Kup,  prošle sezone Kup nam je izmakao. Cilj je bio ući u Ligu prvaka, to smo napravili , sve ostalo u tom natjecanju  bilo je  više od očekivanog'.

Statistiku, kaže nam Lea,  ne vodi, ali dakako da je tijekom sezone bilo  puno njenih  golova, asistencija, blokova  posebice  uz stalnu minutažu u prvenstvenim utakmicama.  Protekle sezone prvi put je okusila i europske utakmice Podravke Vegete. Što u Ligi prvaka , što kasnije u EHF Kupu i tamo dokazala  potencijal, ponajviše u utakmici protiv danskog Nykobinga.

'Izgubili smo utakmicu, ali smo dobili  Leu' , rekao je tada trener Podravke Zlatko Saračević  nakon utakmice u kojoj je mlada Stonjanka postigla tri gola i uz  to odigrala sjajnu obrambenu rolu.

Na mjestu desne vanjske Lea je imala od koga učiti...

'Puno sam naučila od Bjeloruskinje Karine Ježikova. Otišla je iz 'Podravke',  a od slijedeće sezone biti će u ekipi  također odlična Makedonka Elena Georgijevska, bivša igračica'Vardara'  i rumunjske'Craiove' . Dobro je da kraj sebe imam tako kvalitetne  iskusne  igračice, posebice na treninzima, a kad sam u igri to naučeno  pokušavam iskoristiti na najbolji način'

Puna je hvale za trenera Zlatka Saračevića. U pelješkoj 'bombaderki'  'Sarač'  vidi potencijal,  pruža  joj priliku da se kali i brusi svoj nesporni talent.

'Prije svega je dobar čovjek , ali trener koji doista brine o nama mladim igračicama. Dao nam je priliku, vidio to nešto u nama i gurao nas u igru tijekom cijele sezonu. Pružio je priliku svima  da  budu zadovoljne, što baš u ženskom rukometu i nije lako. Odlično se snašao obzirom da je do sada radio isključivo u  muškom. I napravio je značajna rezultatski iskorak .'

Udomaćila se Lea u Koprivnici. Završila je trogodišnju srednju školu i sada upisala četvrti stupanj  smjer komercijalist. Naravno sve su joj rukometne ambicije i ciljevi vezani za koprivnički  klub, ali i reprezentaciju 'Lijepe naše'. Za sada juniorsku, a iako nam to nije rekla, sigurno se nada  jednog dana biti i u onoj najboljoj ... Lea je prošla sve mlađe reprezentativne selekcije Hrvatske , često igrala i kao mlađa za nominalno stariju selekcije. Nakupila je puno iskustva igranja na nekoliko velikih europskih i svjetskih prvenstava za mlađe uzraste. Medalju još nema, možda će do nje slijedećeg mjeseca u mađarskom Gyoru  gdje je  od 11. do 21. srpnja  Europsko juniorsko prvenstvo.

' Nakupila sam iskustva na dosadašnjim nastupima u reprezentativnim selekcijama, puno lijepih uspomena imam.  Istina možda imam manje uspomena od ljetnih kupanja i uživanja kao što ima  moje društvo u Stonu. No to sam o sam izabrala i ne žalim. Medalja nije za sada bilo, dobile smo tešku skupinu u kojoj su još Danska, Nizozemska i Njemačka,. Ipak dosta očekujemo od toga natjecanja. Čeka nas do tada još  puno rada posebice na taktici. Ova reprezentacija ima puno potencijala, najvažnije je proći grupu, počinjemo protiv  Danske, nadamo se najboljem'

Tamo će Lea biti će jedna od udarnih igračica reprezentacije  koju  vodi  trener, iznimno važan u dosadašnjoj karijeri mlade Stonjanke . Za  nju 'persona' od potpunog povjerenja ...

'Ivan Jerković naučio me igrati rukomet u Pločama, u Dalmatinki. Trener koji zna motivirati,  uputio me u prve  rukometne korake  koje sada imam priliku nadograđivati u Podravci. Spletom okolnosti sve do sada stalno me pratio i na reprezentativnim okupljanjima i natjecanjima mlađih selekcija' .

Pripreme Jekovićevih izabranica su u tijeku , u Ivanić Gradu. Slijedi im pripremni turnir u Budimpešti, potom je  Europsko.

Pitali smo je  u kakvom rukometnom 'ogledalu' vidi sebe za  koju godinu ...

'Još sam premlada da pričam o nekoj velikoj rukometnoj karijeri'  rekla nam je ,  očito čvrsto 'stojeći na zemlji.  Za ostvarenje ambicija i ciljeva u rukometu  kaže  'treba će još puno je rada i odricanja najvažnije od svega da ostanem zdrava, a onda će sve biti lakše...'

Prisjetila se pritom sigurno i onih dana od prije desetak godina kada se počela baviti rukometom. Mnogima je tada gotovo utopistički izgledalo da jedna mala djevojčica iz mjesta gdje pohađa osnovnu školu i gdje ne postoji rukometni  kluba  punih pet godina svakodnevno putuje u stotinjak kilometara udaljene Ploče,  prolazi granicu na Neumu  kako bi trenirala u  i  potom, čest i u mrklu noć  se vraćala kući na Pelješac.

' Hvala mojim roditeljima koji su me tada podržali i žrtvovali se za mene. Trebalo je  truda, novca i vremena da mi to  omoguće. Nadam se da ću im to jednog dana moći vratiti'

Naslovnica: Lea Franušić    Foto. ŽRK 'Podravka Vegeta' Koprivnica 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
9018028