DRŽAVNO U OSIJEKU Nakon 26 ženskih medalja stigla i prva muška gimnastičarska medalja ..Osnovna škola 'Blato' treća u Hrvatskoj! F O T O

Kategorija: Gimnastika Kreirano: 20 Svibanj 2017 Objavljeno: 20 Svibanj 2017
Napisao/la Nenad Kosović

OSIJEK -  Gimnastičku perjanicu na našem otoku znamo to već godinama drže u Blatu. Dokazali su to i ove godine kada se gimnastička momčad Osnovne škole 'Blato' uspjela plasirati na Završno Državno prvenstvo osnovnih škola   . I ne samo to , već su se na korčulanski škoj vratili  -  brončanim odličjem

Prvenstvo je  održano protekle srijede 17.svibnja u Osijeku u   Dvorani  'Gradski vrt', blatski  gimnastičari  3.mjesto u Hrvatskoj  osvojili su među 13 najboljih hrvatskih škola u ovom sportu.

' Za razliku od gimnastičarki naše škole koje se proteklih godina mogu pohvaliti brojnim medalja i izvrsnim rezultatima  na Državnim školskim gimnastičarskim prvenstvima, za naše gimnastičare ovo je prva medalja  uopće, stoga je  ovaj naš uspjeh još i značajniji.  U muškoj konkurenciji prvaci Hrvatske ove godine su inače  gimnastičari Osnovne škole 'Brajda' iz Rijeka ,  druga je Osnovna škola 'Hrvatska Kostajnica 'iz Hrvatske Kostajnice , mi smo treći -  ' izvijestio nas je po povratku voditelj brončanih blatskih gimnastičara prof. Nenad Šeparović .

U  Osijeku se natjecalo  u višeboju na četiri gimnastičke discipline -  ručama, preči , na tlu i preskoku.  Pored  muških školskih gimnastičkih momčadi Hrvatske, ove su se godine  na istom mjestu našlo i 16 ženskih ekip, ukupno oko 160 natjecatelja iz cijele Hrvatske.

 Grad na Dravi je inače dan-dva kasnije nakon ovog Državnog  školskog prvenstva u istoj dvorani  ugostio ponajbolje svjetske gimnastičare  u natjecanju za Svjetskog Kupa u gimnastici..

 U ženskoj konkurenciji i prvakinje  Hrvatske dolaze također iz  riječke Osnovne škole 'Brajda'  ,dakle ove je godine grad  Rijeka i u muškoj i u ženskoj konkurenciji uzeo  titulu prvaka Hrvatske.

Za ekipu osnovne škole Blato nastupili su Petar Donjerković ,  Nikola Bertalan,  Ivan Bačić, Toni Šeparović i Nikolas Kunjašić, a vodio ih je  prof. Nenad Šeparović.

Državno prvenstvo u Osijeku i novi veliki uspjeh gimnastičara iz Blata prilika je i da se podsjetimo i na prijašnje uspjehe u  gimnastici  Osnovne škole 'Blato 'koja već desetak godina nastupa na Državnim školskim gimnastičkim prvenstvima .

I to sa iznimnim uspjehom…

 Dvoje profesora, bračni par Gordana i Nenad Šeparović kao njihovi voditelji i treneri doista su sa svojim malim gimnastičarkama, a sada i gimnastičarima u tom razdoblju napravili pravi posao na školskim Državnim prvenstvima !  

' U ovih deset godina  naši su učenici školi donijeli 26 medalja, kako u ekipnoj tako i u pojedinačnoj konkurenciji '   kaže nam Nenad.

 Pored ostalog lijepo je podsjetiti da je Osnovna škola 'Blato' zapravo prvi pobjednik prvog Državnog prvenstva osnovnih škola Hrvatske  u ženskoj konkurenciji održanog 1995.g u Zagrebu . Dva puta su imali i prvakinje  Hrvatsk i u pojedinačnoj konkurenciji . Titulu su u Blato u tom razdoblju donijele Lucija Franulović u disciplini preskok i Jakica Franulović na gredi .

Svi ti blatski gimnastičari osnovci zapravo su članovi su Gimnastičke udruge 'Hrvatski sokol'.  Udruga je osnovana još početkom prošlog stoljeća. U svojoj je povijesti imala razne sportske sekcije, a nakon jednog dugog razdoblja neaktivnosti   rad je obnovljen 1986.g  od kada u Blatu i na otoku Korčuli  postoji  klub  i gimnastika u natjecateljskom smislu.

' Gimnastiku smo u Blatu donijeli iz Zagreba, gdje smo oboje studirali kineziologiju i pratili treninge gimnastičarki Novog Zagreba. Krenulo se tada isključivo ženskom gimnastikom, odmah smo se povezali sa školom i formirali ekipu u svim disciplinama. Zapravo klub i  osnovna škola u Blatu i danas zajedno djeluju u gimnastici . Treba još jednom istaknuti da su nam  pri osnivanju i obnovi kluba  puno u pomogli naši  nekadašnji profesori i prijatelji sa fakulteta.  Za nas je  tada sretna  okolnost  bila  Univerzijada 1987.g. u Zagrebu s koje je u Blatu kao donacija  stiglo  nekoliko rabljenih  greda i dvovisinskih ruča '  objasnili su na Gordana i Nenad Šeparović.

Ta ista dakle,  trideset godina stara gimnastička oprema i danas je manje-više  u uporabi .

 Gordana i Nenad zajedno sa  svojom gimnastičarskom ekipom se pak i ne žale previše.  Već godinama tri puta tjedno treniraju ovaj  netipični otočki sport u klubu,jedan od rijetkih , ako ne i jedini otočki  gimnastički klubu u Hrvatskoj…

Rekli smo ne žale se  , ali ipak obzirom na klipske i školske vitrine pune medalja i pehara ipak su zaslužile da osjete miris i pokoje  tek raspakirane  gimnastičke sprave  …

 

Tekst:  Nenad Kosović

FOTO u Galeriji slika OŠ 'Blato'

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8704582