BLISTA BALON OD ZLATNIH DJEVOJAKA Ruski olimpijski tim na pripremama u Orebiću i Korčuli

Kategorija: Gimnastika Kreirano: 01 Srpanj 2016 Objavljeno: 01 Srpanj 2016
Napisao/la Nenad Kosović

KORČULA   - Olimpijska reprezentacija  Rusije u ritmičkoj gimnastici već je desetak dana  u ovim našim krajevima, u Orebiću i  Korčuli … Odrađuju dio pripreme za predstojeća natjecanja, za Svjetski Kup u Kazanu  (09-11.srpnja )  i  Olimpijske igre u  Rio de Janeiru   (o5-21.kolovoza ).  Što se boravka i ostale logistike tiče  brine o njima već uigrani tim iz tvrtke Kisik d.o.o.  

Već uobičajeno smještene  su u Orebiću, a  brzim gliserom svakodnevno dolaze u Korčulu . Uz taktove glazbe  vijače, obruči, lopte, čunjevi i trake u rukama istinskih majstorica , bolje reći  akrobatkinja ovih dana opet šaraju i lete korčulanskim igralištem Pod Balonom…

Najboljoj svjetskoj reprezentaciji u ritmičkoj gimnastici   još od 2007., od kada je i podignut, korčulanski Balon mjesto  je priprema za ona najvažnija svjetska  natjecanja .. Tako je bilo i prije Olimpijada u Pekingu i Londonu, tako je sada ususret Riju ..

Pred dolazak u Orebić i Korčulu  Ruskinje su se pak natjecale  na  32. Evropskom prvenstvu  koje je od 17. do 19. lipnja 2016.g održano u izraelskom gradu Holonu.  Tamo su , što nije potrebno posebno  isticati, opet  pokupile  sve što su mogle… Osam medalja , sedam zlatnih i jednu srebrnu medalju a i to jedno srebro bilo je u dvostrukoj pobjedi, dakle uz rusko zlato.

Sve djevojke koje su se u Izraelu okitile zlatom u  disciplini ekipno (all round group)   stigle su ovdje.  Sve redom šampionke svijeta ili Starog kontinenta u raznim kategorijama i disciplinama, aktualne olimpijske prvakinje, neke od njih i sve to zajedno ...

Kapetanica  ekipe Anastasia Maximova,  pa Anastasia Bliznyk,  Maria Tolkacheva,  Anastasia Tatareva i Ksenia Poliakova  još će koji dan biti tu kod nas i trenirati  pod  paskom i uputama trenerice  Tatjane Sergaeve.    Tu su još dvije vrhunske ritmičarke ,  Diana Borisova  eventualna zamjena za neku od spomenutih za  ekipno natjecanje na Olimpijadi.  S njima je i  Aleksandra Soldanova , zamjena  za Yanu Kudryavtsevu ili Margaritu Mamun , dvije ponajbolje svjetske  ritmičarke  u pojedinačnoj konkurenciji  koje će za Rusiju nastupiti u Riju, a koje nažalost nisu sada tu kod nas.  No kako čujemo sve će one nakon završetka OI  ponovno doći ovdje - na odmor…   

   - Čeznemo za konkurencijom, ali je jednostavno nemamo – rekla nam je prije nekoliko  godine  u  razgovoru za Marko Polo Sport ( vidi članak OVDJE )  njihova glavna trenerica Irina Viner,  gospođa koja je 'alfa i omega' ne samo ruske , već i svjetske ritmičke gimnastike.  Najpoznatija svjetska trenerica trenutno nije tu ,ali i sada, putem  'live streminga' , svakodnevno  nadgleda treninge njenih zlatnih djevojaka  Pod Balonom. Kao i uvijek jednim jedinim ciljem  kada je u pitanju ruska ritmička gimnastika  a to je zna se zlato …Ali i to da se u svako novo zlato pokuša i izcedbi začiniti nekim novim elemetnom.

Tako je bilo i kada su Ruskinje u Korčuli bile pred Olimpijadu u Pekingu 2008.g  gdje su i  ekipno i pojedinačno  njihova Evgenija Kanaeva osvojile zlato.  Jednako kao i  četiri godine kasnije kada je Evgenija , tada najbolja svjetska ritmičarka  i Rusija ekipno  na OI u Londonu opet bili superiorne nad konkurencijom. 

Iako i nismo baš neki preveliki poznvatelji ovog sporta jasno je da se od našeg razgovora sa najpoznatijom svjetskom trenericom , čijom je ponajviše zaslugom  i financirano podizanje Balona na postojećem  rukometnog igralištu u Korčuli,  ništa  posebno u svjetskoj gimnastičkoj ritmici nije  promijenilo. Ruskinje su i dalje manje-više neprikosnovene.  Tako će po svemu sudeći još dugo i ostati , iako su mnoge zemlje napredovale u tom sportu . Bjeloruskinje, Izraelke, Talijanke, Ukrajinke  …A na svom  'Road to Rio 2016'  zajedno sa ruskim olimpijskom timom  Pod našim Balonom trenira trenutno i jedna mlada Grkinja.. Zove se e Varvara Filiou, , najbolja je  grčka ritmičarka , za trenericu naravno  ima , pogađate već… Ruskinju .

Za zlatne ruske djevojke  nakon  Orebića i Korčule, slijedi rekli smo  najprije Kazan , pa onda ono najvažnije  - Rio…. Ne sumnjamo da će se tamo i ovaj put sve one redom još jednom naći na najvišem dijelu olimpijskog postolja. Ekipno i pojedinačno. I  da će se kada budu  primale zlatna odličja sjetiti  napornog  'brušenja forme'   pod ljetnim 'kotlom'  Balona , ali  zasigurno,  sa  nestrpljenjem čekati i povratak u Hrvatsku kako bi uživale u zasluženom  odmoru i  čarima Pelješca i Korčule…

Tekst: Nenad Kosović

FOTOGRAFIJA :  Ruske ekipa , osvajačice zlata na nedavnom EP u Izraelu 

FOTO: Oleg Naumov , vfrg.ru

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8704616