Iz povijesti sporta

Iz sportske arhive Nika Perića-''60 godina nogometa u Korčuli''

Kreirano: 23 Rujan 2010 Objavljeno: 23 Rujan 2010

 

 

altKORČULA - Zahvaljujući mom prijatelju, kolegi i vlasniku Sportskog portala otoka Korčule i poluotoka Pelješca Nenu Kosoviću nehotice sam postao povjesničar sporta, obećavši mu jednom mjesečno tražiti zanimljivosti iz sportskog života ovog područja.    Ovoga se ljeta pjevalo i slavilo 80 godina KPK, a o korčulanskom nogometu nije bilo vremena, jer službeno igranje nogometa u Korčuli ima tek 60 godina.

 

 

Kako je taj sport mogao postojati u gradu gdje se lopta igrala jedino rukom?!

Suvremena nogometna igra osvojila je 1949/50 mladost u tadašnjem brodogradilištu „Ivan Cetinić“i podrškom vojnog rukovodstva poduzeća formiran je Upravni odbor: Dome Nobilo, Martin Bačić,Mladen Sambrailo, Mate Kovačević, Kajo Jelaska i Ante Jurjević „Baja“koji su NK nazvali „Borbeni“, zbog tadašnje proizvodnje torpednih borbenih čamaca u Korčuli.

Klub su do 1954. sačinjavala uglavnom vojna lica, koji su počeli uređivati igralište na terenu bivše Ekonomije.

Kako posjedujem originalne zapisnike o radu kluba, pronalazim dolazak Pera Lozice za direktora brodogradilišta, koji je shvatio želju nogometaša, financiralo se kompletno uređenje igrališta zavidnih dimenzija 95x47 metara, uz nabavku svih potrebnih rekvizita. Nogometni klubovi s ovog područja brzo su primili Borbenog u svoju ligu, a NP Dubrovnik dao im povjerenje na osnivanju nogometnog centra za otok Korčulu i Lastovo.

Tako je klub 1954 doživio reorganizaciju iz vojnog u civilno upravljanje, da bi 1958.za kratko  NK „Borbeni“ postao sekcija RSD „Brodograditelj“ Korčula, a 1964 odlazi u povijest kako i brodogradilište „Ivan Cetinić“ koje je doživjelo likvidaciju.

Ipak NK „Brodograditelj“ je do 1967.godine igrao i zauzimao jedno od vodećih mjesta na tablici u ligi otoka Korčula-Lastovo-Hvar.

Sjećam se 1965/6  formiranja omladinskog pogona NK „Brodograditelja“ uz ispriku nekih „zaboravljenih“ imena, igrali su : Ante Šeman, Tonći Miletić, Branko Bačić, Islam Islami, Dinko Šain, Niko Perić, Miro Granić, Perica Bilafer, Ante Sardelić, Ranko Ivelja, Zlatan i Stipe Jurjević (već sa 16 godina postao prvotimac i po ocjeni mnogih pratitelja bio najbolje i najbrže desno krilo u ovom dijelu Dalmacije).

Pero Granić mladi svestrani sportaš i nastavnik fizičkog odgoja u tadašnjoj Industrijskoj školi, okupio je uglavnom učenike iz te škole, i zahvaljujući njemu izgradili smo današnje tenisko igralište u sklopu hotela „Bon Repos“. Na tom smo igralištu kasnije puno godina igrali i prvenstvene malonogometne utakmice. Pero i „Čage“ glavni trener Brodograditelja su se dogovorili da će se ponajbolji omladinci prebacivati u prvu momčad.

Bila je to posebna čast da te prate provjereni igrači, i to je vodio tada veliki aktivista i član uprave Dragi Kapor koji je dogovorio probnu utakmicu omladinaca i prve ekipe koja je bila odigrana 3:2 u korist mlađih koji su bili pojačani ponajboljim strijelcem prve ekipe Ivom Jukićem. I taj je uspjeh postao trening običaj svakih 15 dana. Većina nas je 1967. otišlo u vojsku, iskusniji se igrači bili zasitili treninga i utakmica, neki otišli u gastarbajtere, a Brodograditelj se nasukao .

Pokušaj odsukavanja se dogodio 17.lipnja 1971. godine u Osnovnoj školi u Korčuli ( Samostan  sestara Dominikanki) . Pozvao nas ponovo Dragi Kapor, i pojavio se veliki broj ljudi koji su se ponudili igrati ili raditi u klubu, koji je toga dana dobio i službeno ime NK KORČULA. Izvanrednu je skupštinu otvorio Dragomir Kapor,s jednim jedinim pitanjem: Dali igrati ili klub ugasiti? Dogodilo se ovo drugo. Uz nas igrače, brojni su diskutanti predlagali i nudili različita rješenja : Dragomir Kapor, prof. Marko Farac, dr.Ante Lakić, Ivan Bačić, Joakim Bačić, Ivo Santica, Kuzma Borovina, Vjeko Lozica, Jerko Žuvela, Pero Milanović, Ivo Jukić, Marko Mujan, Dušan Kalogjera, Nikola Lončarica, Nikola Mazura, Andrija Ančić ,Aco Radovanović, Tonći Mirošević, Ivo Pecotić , Jozo Marinović, i Ivo Pucko, koji su sačinjavali sva potrebna upravna tijela kluba, koji je potpuno raskrstio s vojnom upravom, ali nije s JNA, jer još danas na odavno zapuštenoj Ekonomiji postoje grudobrani za vježbe pucanja iz vojnih oružja.

Napomena Nika Perića: Nakon što sam puno puta prolistao mnoge zapisnike i stvorio ovaj dopis za Nenov portal i rubriku ''Iz povijesti sporta '', pronašao sam nevjerojatne podatke o sasvim drukčijoj povijesti igranja nogometa u Korčuli, autora Vjeka Lozice.

Te ćemo novosti, iz sportske starosti objaviti u slijedećem prilogu.

 

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

                      

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
7942885