Sportska medicina. Mišići - kako ih održati u formi, liječiti ozljede, hraniti ih...

Kategorija: Sportski život Kreirano: 21 Travanj 2014 Objavljeno: 21 Travanj 2014
Napisao/la Administrator

Nekoliko je vrsta ozljeda mišića: preopterećenje, u koje se ubrajaju upala i grč, istegnuće, napuknuće mišićnih vlakana te puknuće mišića. U slučaju preopterećenja potražite savjet ljekarnika o preparatima za ublažavanje tegoba odnosno liječenje, a u slučaju puknuća zatražite savjet liječnika.

Zgrčeni, istegnuti, napuknuti ili puknuti – ozljede mišića sastavni su dio sporta, kao i tenisica. No dok se o profesionalnim sportašima brinu njihovi liječnici i fizioterapeuti koji procjenjuju težinu ozljede i propisuju odgovarajuće mjere, amaterski su sportaši i rekreativci uglavnom prepušteni sami sebi. Stoga je važno da znaju uzroke takvih ozljeda, koje mogu biti vrlo raznovrsne: nedovoljno zagrijavanje, nedovoljna fizička sprema, uzimanje premalo tekućine, pogrešno izvođenje aktivnosti ili loša sportska oprema. Najčešće su ozljede mišićnih skupina kao što su list, gornja nadlaktica ili prsni mišići i mišići lumbalnog (donjeg) dijela leđa.

Pravilan pristup ozljedi osigurava brzo izlječenje 

Nekoliko je različitih vrsta ozljeda: preopterećenje mišića, u koje se ubrajaju upala mišića, mišićni grč, istegnuće mišića, zatim napuknuće mišićnih vlakana te naposljetku puknuće mišića... 
Izlječenje preopterećenja u pravilu nije komplicirano i možete upitati svog ljekarnika za savjet o preparatima za ublažavanje odnosno liječenje, dok je u slučaju puknuća potrebno zatražiti savjet liječnika. Napuknuće i puknuće mišića liječe se u prvo vrijeme mirovanjem, a potom fizikalnom rehabilitacijom koja uključuje vježbe istezanja i jačanja mišića. Prva pomoć uključuje mirovanje, imobilizaciju ozlijeđenog dijela, hlađenje i podizanje ekstremiteta u povišeni položaj.

Je li potrebna operacija?

Kod teških ozljeda mišića, kao što je puknuće nekog velikog mišića, često se javlja značajno ograničenje funkcije. O nužnosti operacije odlučit će sportski liječnik, ali su one uglavnom rijetke. Tijekom oporavka nužna je adekvatna fizikalna rehabilitacija. 

Ozljede mišića na prvom mjestu

U istraživanju koje je naručila Uefa, Udruga europskih nogometnih saveza, više od osam godina dokumentirane su sve ozljede nogometaša u Švedskoj i Danskoj zbog kojih su morali izostati s treninga ili utakmice. Obrađeni su podaci o 900 igrača s ukupno 2365 ozljeda. Pokazalo se da su ozljede mišića s 35 posto udjela daleko ispred ostalih na prvom mjestu, a slijede ih uganuća i istegnuća (18 posto) i kontuzije (16 posto). Najčešća je bila ozljeda muskulature u području bedra. 

Što mišići vole? 

Rekreativni će trkači vrlo vjerojatno jednom uganuti gležanj zbog neravnog šumskog puta, neredovito igranje nogometa, košarke ili tenisa zasigurno će izazvati pravu upalu mišića, a povremeno kuglanje i istegnuće mišića. No, sportske ozljede mogu nastati i stoga što mišići nisu ispravno hranjeni. Pravi omjer prehrane i unosa vitamina, mineralnih tvari i elemenata u tragovima podupire učinkovitost i omogućava nam da nakon treninga ponovno brzo dođemo do energije. 

Gorivo za mišiće

Ovisno o tome je li našem tijelu potrebna izdržljivost ili ekspolzivnost, ono poseže za različitim rezervama. Sportovi koje traže izdržljivost, poput trčanja, vožnje bicikla ili plivanja, više troše rezerve masti. Kratkotrajni i intenzivni sportovi koriste takozvane spremnike glukoze u mišićima i jetri. Taj spremnik ugljikohidrata sadrži rezerve energije za sat do sat i pol napora. Tako je pretjerano težak maratonac nezamisliv, za razliku od pretjerano teškog dizača utega. Kod dugotrajnijih napora mišići će posegnuti za hranom iz obaju spremnika. Umor i neučinkovitost nastupaju kad je spremnik glukoze prazan. 

Nesportski bijeli kruh

Kao što je iz sintagme jasno, spremnici ugljikohidrata trebaju prije svega ugljikohidrate. Pri redovitom bavljenju sportom stručnjaci preporučuju da udjel ugljikohidrata iznosi od 60 do 65 posto. Od 2500 kalorija dnevno, to iznosi od 400 do 450 g čistih ugljikohidrata. 

Najbolji su ugljikohidrati koji tijelo, zbog svoje kompleksne strukture, ne opskrbljuju samo dugoročno energijom, nego i važnim vitaminima, mineralima i elementima u tragovima. Bijeli se kruh ne preporučuje, nego kruh i tjestenina od cjelovitih žitarica, integralna riža, voće i povrće. 

Masti trebaju iznositi maksimalno 30 posto izvora energije i najbolje su one od jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina (ulje repice, laneno ulje, maslinovo ulje, suncokretovo ulje). Potreba za bjelančevinama kod sportskih se aktivnosti često precjenjuje. Rekreativnim sportašima dovoljno je od 0,7 do 1 grama bjelančevina po kilogramu tjelesne mase, a u sportovima u kojima se traže izdržljivost i izrazita snaga potrebno je od 1,7 do 1,8 grama bjelančevina po kilogramu tjelesne mase. 

Zdravi dodatni obroci

Pri intenzivnom bavljenju sportom, tijelo ima veće potrebe za vitaminima i mineralima. Već kod redovitog bavljenja rekreativnim sportom povećava se dnevna potreba za magnezijem na 400 mg. Profesionalnim je sportašima pak potrebno 600 mg. Raste i potreba za kalcijem i željezom. Sportaši trebaju od 1200 do 1500 mg kalcija i 15 do 30 mg željeza dnevno. Tko se puno znoji, mora obavezno paziti da unosi dovoljno kalija. Općenito bi se sportaši trebali pobrinuti za bogat unos zdravih namirnica, primjerice pet obroka dnevno od kojih svaki sadrži voće i povrće. Budući da se u to ubrajaju orasi i prirodni sokovi, ne bi trebalo biti teško. 

Izvor :  Adiva     http://www.adiva.hr/kako-misice-odrzati-u-formi.aspx

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
9015813