Uz 15.listopada Svjetski dan pješačenja:Zašto je pješačenje korisno za zdravlje

Kategorija: Sportski život Kreirano: 14 Listopad 2012 Objavljeno: 14 Listopad 2012
Napisao/la Nenad Kosović

 

altPješačenje je najprirodniji i najlakši vid kretanja koje će vam osigurati zdravlje cijelog tijela. Redovno pješačenje ima mnogo pozitivnih efekata na naše psihičko i fizičko zdravlje.

 

Hodanje je potpuno prirodan i siguran vid rekreacije koju možete da izvodite bilo gdje i bilo kada, bez dodatne skupe opreme i teretane. Dovoljno je samo da imate vremena i dobru volju. Redovna šetnja poboljšava naše psiho-fizičko stanje, jača svaki mišić u tijelu, da pri tom ne izaziva dodatno opterećenje. Osim toga, nakon tridesetominutne šetnje, tijelo počinje sa lučenjem serotonina i endorfina, hormona sreće i na taj način vas u velikoj mjeri umanjuje stres, a znamo da oslobadjanje od stresa blagotvorno djeluje i na san.

Kakvo pješačenje je pravilno pješačenje?

Prvo pravilo šetanja je ustvari u vezi sa vašom kondicijom. To znači da morate da hodate brzo, ali bez da se ostanete bez zraka  i da se zadišete. Cilj pješačenja nije zadihanost i umor, nego pravilno, koordinirano kretanje koje je u skladu sa vašim sposobnostima. Vrlo je važno kako hodamo. A to znači, uspravan položaj tijela, i pri svakom koraku težšte ide od pete prema prstima. Pokreti noge moraju biti praćeni pokretima ruku. Da hodate pravilno, posebno ćete osjetiti u zadnjim mišićima nogu i mišićima zadnjice. Da bi pješaćenje bilo udobno i opuštajuće, potrebno je da imate adekvatnu sportsku obuću, koja će dobro obuhvatiti stopala i tijelu dati potrebnu podršku.

Za rekreativno pješačenje, najpogodnije su šumske staze ili staze u parkovima. U prirodi ćete se osjećati oslobodjeno, nadisaćete se svježeg zraka, što će vam u svakom slučaju pomoći da lakše prebrodite neke stresne i napete trenutke koji su, nažalost, dio naše svakodnevnice. Ukoliko imate problema sa ravnotežom u gležnjevima, preporučuje se da se ipak pri pješačenju držite ravnih površina, jer je onda rizik od povrede skočnog zgloba mnogo manja.

Kako to pješačenje koristi našem zdravlju?

Pješačenje na naše zdravlje ima ogroman uticaj, jer uz redovno pješačenje stičemo kondiciju, a istovremeno smanjujemo vjerovatnost pojave kardiovaskularnih bolesti u starijem dobu. Hodanje je korisno za cirkulaciju krvi u tijelu, jača srce i dovoljno je tri puta po trideset minuta dnevno pješačenja i vaš pritisak će doći u normalu. Pješačenjem ćete lakše i smršati i održavati tjelesnu težinu, jer hodanje ubrzava metabolizam i rad crijeva, a o jačanju i oblikovanju mišića da ne govorimo. Pješačenje takodje podstiče pravilnu raspodjelu kalcija u kostima i pomaže u izgradnji koštane mase, što smanjuje vjerojatnost  od osteoporoze, koja je u velikoj mjeri prisutna kod žena. I zadnja ja, ali ništa manje važna korist pješačenja je pravilan rad pluća i poboljšano disanje.

Pokušajte što više da pješačite

Odlična motivacija i posvećenost za svakodnevne šetnje su psi, ali pored šetnje za njih treba još dodatno slobodnog vremena. Za ovu fizičku aktivnost možete da iskoristite i radno mjesto, i to tako što ćete umjesto liftom ići stepenicama ili za neke manje zadatke po gradu, umjesto auto, koristiti svoje noge. Interesantno je to da smo zbog brzog života i nestrpljivosti, spontanu šetnju gotovo istisnuli iz svakodnevnog života i umjesto da iskoristimo svaku priliku za zdravo pješačenje i brinemo se o svom tijelu, mi sve završavamo autom ili nekom drugim prevoznim sredstvom na kotačima.

Izvor: http://www.zenasamja.me  

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8994575