Sportske ozljede

Sportska medicina - "Ozljede ligamenata nožnog zgloba"

Kategorija: Sportske ozljede Kreirano: 07 Srpanj 2010 Objavljeno: 07 Srpanj 2010

Ozljede nožnog zgloba čine gotovo 45% svih sportskih ozljeda. Variraju u svojoj težini od kontuzije do zglobnih prijeloma. Najčešće je riječ o ozljedama gornjeg nožnog zgoba i ligamenata s vanjske strane i to u 85% slučajeva.

Mehanizam nastajanja je uvrtanje zgloba prema unutra sa istodobnim uvrtanjem potkoljenice prema vani dok je stopalo ispruženo što se najčešće događa kada sportaš pri doskoku izgubi ravnotežu. S obzirom na jačinu sile koja je dovela do ozljede razlikujemo tri stupnja ozljede – istegnuće (distenzija), djelomično puknuće (parcijalna ruptura) te potpuno puknuće (ruptura).

 

Ozljede ligamentata nožnog zgloba najčešće se događaju u kontaktnim sportovima kao što su rukomet, košarka i nogomet. Tegobe koje sportaš osjeti su snažna trenutačna bol uz oteklinu vanjske strane nožnog zgloba i otežan hod. Za sportaša je važno znati kako treba prestati sa sportskim aktivnostima te odmah primijeniti principe zbrinjavanja sportskih ozljeda ,eng. RICE - odmor, hlađenje, kompresija i elevacija- odizanje ozljeđenog dijela. Nakon detaljnog kliničkog pregleda liječnika te ultrazvučne i radiološke obrade liječenje se nastavlja po principima RICE, te bandažom elastičnim ili neelastičnim steznicima ili ortozama, te vježbama za održavanje pokretljivosti zgloba. Drugog tjedna počinje se  sa vježbama propriocepcije na balans dasci koje imaju za cilj uspostaviti neuromišićnu kontrolu zgloba. Često se uz ovo koriste i  metode fizikalne terapije poput ultrazvuka, lasera  i magneta dok je kirurško liječenje potrebno kod ozljeda 3. stupnja. Kod ponavljanih ozljeda te ozljeda 2. stupnja nekad se liječnik odluči za  imobilizaciju u gipsanoj longeti do 2 tjedna kako bi osigurao što bolji  oporavka oštećenih ligamenata.

Povratak sportskim aktivnostima slijedi tek kad postoji potpun opseg preokreta u zglobu i kada nema boli pri trčanju sa naglim promjenama smjera. Zglob je potrebno osigurati nošenjem adekvatnog steznika-. ortoze ili bandažom po mogućnosti do kraja natjecateljske sezone u dogovoru s liječnikom. Oporavak traje tijekom pripremnog razdoblja i to jačanjem muskulature zgloba, nastavljaju se i vježbe na balans dasci kako bi u iduću sezonu sportaš ušao bez bandaža i steznika. Ne smije se zaboraviti ni značaj dobre sportske obuće koju je pri znakovima istrošenosti (npr. kontrolom  petnog dijela obuće ) potrebno odmah zamjeniti novom uz korekciju ortopedskim ulošscima ako je to potrebno. Isto tako u fazi oporavka sportaš mora izbjegavati aktivnosti na iznimno tvrdim podlogama kao što su asfalt ili beton. Povratak punoj sportskoj aktivnosti je individualan. Ovisi o stupnju ozljede, o postojanju ranijih ozljeda te o samoj motiviranosti i osobnosti sportaša. Općenito se može reći da je povratak punoj  sportskoj aktivnosti kod ozljeda 1. i 2. stupnja nakon 4-8 tjedana, dok je za ozljede 3. stupnja potrebno 16 tjedana oporavka.

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8820583