Predstavljena knjiga ' Od Korčule do Splita i Poljuda ' autora Jure Srhoja – još jedan prilog korčulanskoj sportskoj baštini

Kategorija: Ostalo Kreirano: 18 Travanj 2015 Objavljeno: 18 Travanj 2015
Napisao/la Nenad Kosović

KORČULA - Prepuna dvorana 'Liburna' sinoć je bilo mjesto predstavljanja knjige ' Od Korčule do Splita i Poljuda' , autora Jure Srhoj, diplomiranog pravnika i nekada poznatog vaterpoliste korčulanskog KPK-a i splitskog Mornara.

 Riječ je o knjizi  koja manje ili više poznatim pričama, događajima, anegdotama i fotografijama  govori  o  65 godina dugoj vezi dvaju klubova, o jednom nikad potpisanom , ali do današnjih dana poštovanom 'savezu' i vezi KPK-a i  Sportskog društva 'Mornar', ali i sportaša grada i otoka Korčule i grada Splita .

Kako je rečeno na predstavljanju, knjiga je i vrijedan prilog sportskoj baštini ne samo grada i otoka Korčule i Splita ,  već i puno šire. 

Knjigu je putem dvodijelne, uvodne i završne projekcije fotografija najprije predstavio njen urednik Zoran Kačić, nekada poznati vaterpolo vratar i autorov suigrač iz splitskog Mornara .

Potom je prof. dr.Roko Rokovina na pomalo sjetan način podsjetio na neko, u knjizi 'dominantno' prošlo, ne samo sportsko već , kako je rekao ' neponovljivo doba kada smo svi bili malo više mi, a malo manje ja…

O knjizi je govorio i prof.dr Živan Filippi . U  duhovitom uvodu opisao je svoju, više životnu , a manje  sportsku  poveznicu sa autorom između ostalog ističući:  

 - Značenje ove knjige je između ostalog  što ona brojnim primjerima pokazuje kako su istaknuti vaterpolisti i plivači KPK-a i Mornara bili i vrlo uspješni ljudi u svojim profesijama. Naporni treninzi ne samo da im  nisu ometali usavršavanje u struci već su im bili često i dodatni  motiv … Ili kako je sam autoru u njoj naglasio  ' Kad je najteže onda daješ sve od sebe'…-

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor Jure Srhoj,  čija je dugogodišnja vaterpolo karijera  započeta  u KPK-a trajala od  1959 do – 1965. godine, a  potom je uspješno nastavljena u splitskom u Mornaru od 1965. – 1970. godine.   

 - Ideja da pišem o osnivačima Sportskog društva Mornar, sportašima grada Korčule i njihovom doprinosu sportskih uspjesima Mornara i splitskog sporta, došla je iznenada kao rezultat spoznaje, nakon što sam pažljivije pregledao monografije sportskih klubova u kojima sam nastupao kao sportaš, a jedno vrijeme kao vaterpolski trener. Primaran zadatak bilo mi je otrgnuti zaboravu doprinos Korčulana i korčulanskih sportaša osnivanju i sportskim uspjesima Mornara i splitskog sporta. Pokušao sam doći do odgovora što je to što je sportaše ta dva kluba povezivalo i činilo različitim od drugih, koji je fluid privlačio u Poljud mnoge od ponajboljih korčulanskih sportaša,'koja je to bila 'eška'-  napisao je Srhoj prije Uvoda svoje knjige.

Organizator predstavljanja knjige bio je korčulanski Centar za kulturu, čiji je Ravnateljica Lana Filippi Brkić bila i moderator predstvaljanja.

 ......

Brojni su korčulanski sportaši nastupali u Sportskom društvu 'Mornar u vaterpolu , plivanju, veslanju, jedrenju '…A  kakav je 'kalibar'  korčulanskih sportaša kroz povijest prodefilirao i nastupao u tom društvu  govore i podaci o njihovim osvojenim medaljama na velikim natjecanjima, a koje smo saznali zahvaljujući autoru knjige:

3 srebrne olimpijske medalje, 2 srebrne i dvije brončane na EP  u vaterpolu, po jedna zlatna na Mediteranskim igrama i i Univerzijadi , 2 zlatne i 3 srebrne na neslužbenim SP-im u vaterpolo, 4.mjesto u plivanju na OI…Tu još 5 državnih prvenstva u vaterpolu, 5 pojedinačnih i 6 momčadskih prvaka u plivanju, 2 puta državni prvaci u veslanju i jedrenju… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          FOTO: Nenad Kosović

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
9009694