MARIJA TOLJ EUROPSKA U-23 PRVAKINJA Zlatna medalja i poboljšan osobni rekord za punih 1.84 m! Prva joj čestitala Sandra Perković !

Kategorija: Atletika Kreirano: 12 Srpanj 2019 Objavljeno: 12 Srpanj 2019
Napisao/la Nenad Kosović

GAVLE -  Nakon juga Europe (portugalska Leiria) , pa središnjeg dijela ( slovački Šamorin) gdje je u  dva navrata osvajala zlatne medalje na Europskim atletskim kupovima, naša Orebićanka Marija Tolj pamtit će dugo  i sjever Starog kontinenta – Švedsku ...! A kako i ne bi kada je u tamošnjem Gavleu  večeras  stigla do svoje prve evropske titule !

Sa nepunih devetnaest godina Mara je pobijedila kompletnu europsku U-23 konkurenciji podigavši se na najviši 'skalin' pobjedničkog postolja i još jednom sebi u čast odslušala 'Lijepu našu'.

I to na kakav način !  Suvereno! Novim osobnim rekordom 62.76 , pri čemu je stari osobni poboljšala  za punih 1.84 m što je ujedno i najbolji ovogodišnji U-23 rezultat u Europi ! Uz to je tim rezultatom oborila normu (61.20) i osigurala za nastup na Svjetsko seniorsko prvenstvo u Dohi . Bravo Mare!

Prva dva hica Mariji baš i nije išlo, psihološka barijera bila je itekako prisutna. Najprije za nju više nego skromnih 49.05 , pa u drugoj seriji prijestup … Bila je u tom trenutku tek na 9.mjestu, a kako  nakon tri hica samo osam  najboljih nastavljaju prijetilo joj je i ispadanje iz natjecanje…

A onda,  kada je bilo najpotrebnije u trećoj seriji Marija je malo je reći  'eksplodirala' i sa spomenutim rekordnim hicem 'ubila u pojam' konkurenciju među kojoj i najveću suparnicu i do danas najveću favoritkinju za naslov Aleksandru Emilianova

Marijin disk je potom u petoj i šestoj seriji letio preko 61 metar ( 61.86 i 61.17), dakle još je dva puta obarala je svoj osobni rekord  (60.95) s kojim je i stigla na ovo Prvenstvo.

Marija je danas  jednostavno 'pomela'  konkurenciju!  među njima i spomenutu  Emilianovu , inače višestruku europsku i svjetsku prvakinju u mlađim uzrastima i braniteljicu naslova (osobni rekord 61.62). Moldavka je  na kraju ipak hicem od  57.30  stigla do srebrne medalje. Brončanu medalju uzela je Njemica Annina Brandenburg hicem od 56.52, četvrta je njezina zemljakinja Julia Ritter (55.54)

Što reći nego još jednom 'naklon do poda' za  Mariju Tolj i  njezinog trenera Rolanda Vargu! Čestitke njezinoj obitelji, majci Tatjani i ocu Veseljku koji od početka daju veliku potporu Mariji i njezinim atletskim ambicijama. Još jje  jednom mlada Orebićanka, članica  zagrebačkog AK Dinamo-Zrinjevac' pokazala i dokazala da je pred njom blistava karijera i da  procjene atletskih stručnjaka kako će Hrvatska u njoj  uskoro imati pravu nasljednicu Sandre Perković itekako imaju -  temelja!

A upravo je Sandra, najveća diskašica svijeta našoj Mari večeras među prvima poslala  - čestitku!

Marijin zlatni europski hitac pogledajte - OVDJE 

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8554639