Anthony Kalik najmlađi nogometni profesionalac Australije!

 altAnthony Kalik, sin hrvatskih doseljenika iz Blata na otoku Korčule postao je najmlađi profesionalni nogometaš u povijesti Australije! U svojoj 15-toj godini Anthony je stavio potpis na svoj prvi profesionalni ugovor za aktualnog prvaka Australije, klub Central Coast Marinerse. Dosadašnji U-11, U-12 i U-13 australski reprezentativac u dobi od 15 godina i 8 mjeseci za tri je mjeseca mlađi od dosadašnjeg najmlađeg australskog 'profi' nogometaša Bena Kantarovskog koji je u siječnju 2008.g. potpisao za Newcastle Jatse. Kalik igra na mjestu središnjeg veznog igrača,a vjernost 'Marinersima' parafirao je na slijedeće tri godine.

 

  Marko Polo Sport i najtiražniji sportski list na ovim prostorima zagrebačke Sportske Novosti su o Kaliku pisale više puta. Na 'mladca' hrvatskih korijena i jednog od najperspektivnijih igrača Australije bili su 'oko bacili' i klupski velikani AC Milan i posebice Barcelona, u čiji je nogometnom kampu boravio nekoliko puta. Neko je vrijeme radio i trenirao po programu kojeg su za njega osmislili stručnjaci velike Barce. Očekivalo se stoga da bi Kalik uskoro mogao u Europu, no kako sada stvari stoje još će neko vrijeme biti na najmanjem kontinentu.

 

- Mislimo da je to u ovom trenutku i najbolje za njega. Selidba u Europu, obzirom na njegovu dob, za njega i cijelu obitelj bilo bi veliko opterećenje. Za sada, do svoje osamnaeste ostaje u Australiji u najboljem australskom nogometnom klubu iz Gosforda – kaže Denis Kalik 'Dena' ,njegov otac, nekadašnji odlični nogometaš BŠK Zmaj ovogodišnjeg doprvaka 3.HNL-jug.

Anthony je ponikao u klubu Mainly United iz Sydneya (NSW Premier liga), zadnjih nekoliko godina, do svog prvog profesionalnog potpisa bio je stipendist 'Australian Institute of Sport' AIS) koja brine o najvećim australskim sportskim talentima, pa tako i nogometnim.

Kalik, inače rođen u Australiji, prošlog je ljeta bio u svom već trećem posjetu Hrvatskoj. Ponajprije radi bake Palmine koja živi u Blatu na Korčuli, no posjet domovini svojih roditelja naravno nije mogao proći i bez nogometa. 'Upisao' je tada jedan nastup u dresu seniorske momčadi bivšeg kluba svoga oca, a okušao u redovima svojih vršnjaka u Hajduku i Dinamu.

- U oba je kluba odradio nekoliko treninga, bili su jako zadovoljni, posebice u Hajduku. Jedno kratko, ali njemu iznimno korisno iskustvo. Siguran sam, da će Anthony kad-tad opet doći u Hrvatsku i igrati za jedan od dva naša najpoznatija kluba što mu je i jedan od zacrtanih ciljeva - tvrdi njegov otac.

Usprkos zanimanju poznatih svjetskih klubova, čini se da i za najmlađeg australskog nogometnog profesionalca važi ona stara kako - 'krv nije voda'...

 

Objavljeno u Sportskim Novostima u broju od 08.rujna 2013.g.

 

Autor teksta : Nenad Kosović

Foto: Arhiva Denis Kalik

Foto A.Kalika u dresu BŠK Zmaj: Snimio Ante Radaić

 

alt

 

 

 

alt

 

 

 

alt

 

 

 

alt

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8724696