I legendarni Ante Žanetić 'Luli' među australskim Red Dragonsima!

SaltYDNEY - I u dalekoj Australiji ovih se dana čuo navijačima BŠK Zmaj tako drag refren 'Najjači je on – Zmaj je šampion'! Klupska himna korčulanskog trećeligaša odzvanjala je prošlog vikenda u Hrvatskom klubu 'Dalmacija' u Sydney, na drugoj po redu 'Zmajevoj noći'. Blatski iseljenici i tamošnji 'Red Dragonsi' još su se jednom iskazali sjajnom organizacijom, dokazavši opet da ga ne zaboravljaju i da su uvijek spremni pomoći voljenom klubu u domovini.

 

Uz svirku benda 'Prva Liga' sastavljenog od glazbenika porijeklom sa otoka Korčule, odličnu zabavu svojim su programom upotpunili su profesionalne brazilske plesačice i plesači. Birala se i 'Miss Zmajeve noći', a laskavu titulu ponijela je Nicole Žaknić – naravno blatske 'gore list'. Kao i prošle godine kada je prvu 'Zmajevu noć' u Sydneyu svojim dolaskom začinio bivši vratar Aston Ville i Manchester Uniteda Mark Bosnich, ni ovogodišnja priredba nije prošla bez poznatih nogometnih imena. Ovaj je put to bio legendarni 'zmajevac' Ante Žanetić 'Luli', nekadašnji proslavljeni nogometaš splitskog 'Hajduka', koji je 1960.g. emigrirao iz Jugoslavije. Njegovo pojavljivanje na bini dočekano gromoglasnim pljeskom više stotina prisutnih.

Organizatori Zmajeve večeri u Sydneyu bili su Denis Kalik 'Dena', Ante Šeparović 'Buda', Nicoles Šeparović 'Buda',  Frano Bačić 'Baćac', Tonči Žaknić 'Mačak', Ante Šeparović 'Rano', Alen Bačić 'Baćac'' i Uprava kluba "Dalmacija Sydney" s Predsjednikom Veljkom Bosnićem 'Blagašom' na čelu – svi redom blatski iseljenici.

Cjelokupni prihod sa priredbe biti će uplaćen na račun BŠK Zmaj, kao donacija i potpora radu ovosezonskom jesenskom doprvaku 3.HNL-jug.

Objavljeno u Sportskim Novostima 24.veljače 2013 Autor teksta : Nenad Kosović

FOTO: Red Dragonsi Sydney

Podsjetnik na legendarnog Anta Žanetića

U momčadi svijeta uz slavnog Pelea!

Ante Žanetić 'Luli' ponikao je u BŠK Zmaj, a svjetsku je slavu dosegao u dresu splitskog Hajduka za kojeg je odigrao 250 utakmica i dao 41 gol. Na Olimpijadi u Rimu 1960. osvojio je zlatnu, na EP u Francuskoj iste godine srebrnu medalju. Engleski sportski časopis 'World Soccer' uvrstio ga je tada u najbolju momčad svijeta zajedno sa čuvenim Peleom, a koju su činili :

Grosics, Bergmark, Santamaria, N.Santos Vergas, Zanetic, Julinho, Pele, Di Stefano, Puskas i Gento.

Te godine 'Luli' je izabran i za najboljeg desnog halfa Europe.

Žanetić je 1956.g. bio i član nogometne reprezentacije Hrvatske na utakmici protiv Indonezije, jedine koju je naša zemlja samostalno odigrala za vrijeme Jugoslavije.

Za bivšu državu odigrao je 15 utakmica i postigao 2 pogotka. Zbog neslaganja sa tadašnjim sistemom, u godini svojih najvećih uspjeha i slave bio je primoran emigrirati iz Jugoslavije. Neko je vrijeme igrao u belgijskim FC Brugesu i RWD Molenbeeku, a od 1967.g. stalno živi u Australiji. Danas 77-godišnjak svoj težak trnoviti put od svjetski poznatog nogometaša do političkog emigranta, opisao u knjizi 'Zlato Rima i srebro Pariza - športski memoari i trnovit put Ante Žanetića'.

Nenad Kosović ( Izvor podataka: Wikipedia)

alt

Ante Žanetć 'Luli' i nekadašnji nogometaš BŠK Zmaj  Denis Kalik na Zmajevoj noći u Sydneyu

alt

Sa 'Zmajeve noći ' u  Sydneyu

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8727231