Iz povijesti sporta

PODSJETNIK Deset godina od prvog sudjelovanja otoka Korčule na Svjetskim otočkim igrama

Kreirano: 08 Lipanj 2016 Objavljeno: 08 Lipanj 2016
Napisao/la Nenad Kosović

Donedavno  bilo , a već tri godine za redom tek se  - spominjalo…Prilog za rubriku iz 'Povijesti sporta, doduše onu malo bližu povijest…

Proteklih dana  naime bilo je  deset godina od prvog sudjelovanja mladih sportaša otoka Korčule na Svjetskim otočkim igrama…Krajem svibnja  2006.g  otok Korčula sa ukupno 51 sportašem prvi je put sudjelovao na skupu svjetske otočke sportske mladeži na Siciliji , u gradovima Siracusi i Palermu.

Nakon toga korčulanski mladi sportaši ( uzrasta od 12-14 godina)  još  su sedam puta bili sudionici Otočke Olimpijade… Godine 2007. na  Korzici, zatim  2008.  na dalekom Guadeloupeu u Karibima,  zatim 2009.g na Balearima odnosno  Mallorci , pa 2010.g  na Azorskim otocima . Prije pet  godina ,  dakle  2011. korčulanski sportaši drugi su put bili na  Siciliji , godinu dana poslije 2012. g. na Sardiniji , a zadnje njihovo sudjelovanje bilo je  2013.g. kada su drugi put bili na Korzici .

Posjetimo se u tom razdoblju korčulanski sportaši sa Igara su donijeli ukupno šest službenih medalja – tri srebrne i tri brončane.

Prvu medalju  službenom dijelu Igara  na svoj otok donio je ženski teniski par Andrea Blažević i Marina Prosenica osvojivši srebrno odličje 2007.g na Korzici.  Na tim istim igrama Korčulani su se natjecali i u nekim nekoliko demonstracijskih (neslužbenih)   sportovima i osvojili medalje u taekwandou, boćanju, šahu i nogometu. Bio je to zapravo i najmasovniji odlazak Korčulana na Igre opće, u glavni grad Korzike Ajaccio otišla je tada ekspedicija od 104 člana. 

Slijedeće godine  putovalo se na dalekom Guadeloupeu , najduži put i najduže trajanje Igara, ali tada nažalost bez korčulanske medalje.

Na Mallorci slijedeće 2009.g opet Korčula opet ima i medalju … Zapravo to je bio početak odličnih rezultata atletske ekipe  vođene atletskim i sportskim  zanesenjacima trenerima  Gordane i Nenada Šeparovića iz Blata.  Te godine briljirao je mladi Blaćanin Nikola Damjanović  osvojivši  broncu u skoku u vis.   Damjanović je i slijedeće 2010.g. godine na Igrama održanima na Azorima sjaj medalje pojačao donijevši na Korčuli srebrno odličje u istoj disciplini. Na istim igrama brončanu medalju donijeli su prvi put i korčulanski rukometaši složeni od tada pomlatka Rukometnog kluba 'Korčula' .

Sjajni rezultati atletske ekipe nastavljeni su i u slijedećim sudjelovanjima Korčule opet na Siciliji 2011.g.  kada doduše nije bilo medalje, ali su osvojena tri četvrta mjesta u atletici , a već slijedeće 2012.g. godine krenuli su opet u uspjesi i medalje u disciplini skok u vis. Tada je na Sardiniji Tomislav Nadilo osvojio srebrnu ,  da bi postolje  Tomislav ponovio i slijedeće  godine  2013.g.na Korzici osvojio brončanu medalju.

Od tada igre su se održavale još 2014.g. opet na Korzici2015.g. opet na Azorima

Ove godine   domaćini još jednom bili španjolski Baleari (Mallorca) i to krajem prošlog mjeseca  , od 24. do 29 svibnja.   Kod većine otoka kriza je prevladana, povećao se broj otoka sudionika i broj sportova u odnosu nekoliko proteklih godina.

 Prošli tjedan na Balearima natjecalo se u ukupno 13 službenih sportova , tri više nego u vrijeme kada je sudjelovala Korčula. Zastupljeni su bili o atletika, košarka, nogomet,  gimnastika, rukomet, džudo, plivanje, ragbi 7, tenis, stolni tenis, triatlon, jedrenje i odbojka. Uz to  natjecalo se u još šest demonstracijskih sportova – badminton, biciklizam, šah, karate , ritmička gimnastika i  taekwondo .    

Sa  odmakom od tri godine pitamo se kakve bi sada eventualno rezultate postigli mladi sportaši otoka Korčule…Po nama dosta je  elemenata u međuvremenu  napravljeno da bi rezultati bili puno bolji… Zadnje tri godine vidljiv je napredak u svim sportovima na našem otoku . Jer uz one sjajne rezultate u atletici,  plivanje je izgradnjom bazena napravilo veliki pomak naprijed, rukomet i u muškoj  (RK Korčula)  i ženskoj  ( uz ŽRK Lumbarda, ŽRK Vela Luka , aktiviralo se i Žrnovo).  S tim u vezi velika je stvar i stavljanje u funkciju Sportske dvorane u Veloj Luci.

 U međuvremenu naši sportaši sudjeluju i nije im više nimalo stran ni triatlon koji je doživio ove godine svoje 6.izdanje u Izazovu Marko Polo u Korčuli , novi sport koji je u međuvremenu uveden na Igre.  Nogomet  u kojem se u zadnje vrijeme u lokalnim klubovima puno bolje radi sa mladima nego prije, također je novi  službeni sport.. Stolni tenis također na brojnim natjecanjima i turnrima postiže zapažene uspjehe u malđim uzrastima, pojavili su se također i novi talenti  u tenisu … Da ne spominjemo taekwando  i rad sa mladima u TKD 'Forteca' koji je još uvijek povremeno demonstracijski sport . Ne zaboravimo da je u međuvrmenu osnovan i Jedrličarski klub 'Vitar' u Brni koji pridaje veliku važnost upravo u radu sa mladima.

Naravno da još i od prvih dana žalimo što na Otočkoj olimpijadi nema mjesta za vaterpolo koji znamo, u KPK  ubire plodove upravo sa radom u mlađim kategorijama ili što nema  veslanja u kojima velolučki 'Ošjak' godinama  u istim kategorijamaima ponajbolje veslače u Hrvatskoj.  .  

  Zadnje tri godine , ponajviše radi nedostatka financija Korčula je izostala sa Igara.  Koliko nam je poznato članstvo još nije upitno, bez obzira što je upitno to da li je i kada  plaćena zadnja članarina u COJI …

Ne prejudiciramo stvar… Ipak…

Bez obzira na objektivne financijske probleme i na činjenicu  što su neki bili mišljenja da su Igre otoka bespotrebno trošenje novca  , čini nam se da bi bilo šteta izgubiti pravo na članstvo i priliku  da naši mladi sportaši ne sudjeluju na Igrama…

Možda bi  pritom neke dio problema lakše riješili jednim drugačijim pristupom svih koji su sudjelovali u organizaciji sudjelovanja na Igre… Najprije pravom selekcijom,  odnosno pravim cjelogodišnjim radom i motivacijom potencijalnih sportaša , pravim kriterijima pri izboru onih koji bi sudjelovali  tamo i bilo im to kao svojevrsna nagrada … Da tamo idu oni koji bi tijekom godine ispunili neke zadane norme i ciljeve…Naravno sve to pod pravom kontrolom struke , ali i drugačijim načinom i rješavanjem financiranja za odlazak na Igre …

Ipak 'pitanje svih pitanja' je ima li volje kod  lokalne samouprave našeg otoka da se mladim korčulanskim sportašima Igre otoka svijeta opet vrate u njihovom sportskom kalendaru…

 Fotografija  (Iz Arhive Marko Polo Sporta) na naslovnici i u Galeriji slika.. Sa otvaranja Igara 2006.g. u Grčkom amfiteatru u Siracusi 

Foto: N.Kosović

 

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8732802