Iz povijesti sporta

Iz Povijesti sporta: Prvi sportski susret otočana Korčule i Mljeta

Kreirano: 17 Studeni 2012 Objavljeno: 17 Studeni 2012

 

altNisam se odavno javljao na stranice prijatelja Nena Kosovića,jer nije lako doživjeti uvrede i tjeranje iz bilo koje sportske aktivnosti Nika Perića.Listam moje novinske zapise ( preko 4 tisuće ih možete pronaći u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali u Korčuli,gdje je sve postavljeno po rubrikama,u nekoliko albuma pod zajedničkim nazivom „40 godina Novinarske kronike Korčule  autora Nika Perića.

 

Za ovaj put,izabrao sam povijesni sportski događaj (a star samo 6 godina)

 

Prvi sportski susret otočana Korčule i Mljeta

KORČULA - Po prvi put u povijesti otoka Korčule i Mljeta i sporta održan je prvi sportski susret ovih otočkih susjeda. Na Ljetnoj pozornici u Korčuli odigran je malonogometni susret momčadi : Goveđari s otoka Mljeta i  United  iz Grada Korčule. Susret je organiziran slučajno. Nikola Perić predsjednik Saveza Malog Nogometa Korčule nedavno se je susreo u Korčuli s Željkom Matana iz Goveđara, i oni dva uz pomoć Veleposlanika Korčule na otoku Mljetu Tonća Šeparovića Kumakija” započeli su priču kako bi bilo dobro da se odigra nogometna utakmica. Nažalost, na Mljetu nema travnatog igrališta pa ni za male sportove osim u Babinom polju. Korčula je još gora. U Korčuli ne postoji ni jedno igralište i ovi su entuzijasti dogovorili utakmicu, koja je odigrana u Korčuli na igralištu Ljetne pozornice,bez ogradne žice i popucalog cementnog terena.

Prije ove revijalne utakmice (27,svibnja 2006) uzrasta seniora, održana je svečanost proglašenja prvaka upravo završene Lige malog nogometa za kadete, u kojoj su po drugi put igrači ekipe MORAČ iz Žrnova prvoplasirani kao i u sezoni 2004/ tako i ovoj 2005/6. Ekipu MORAČ predstavljali su učenici OŠ “Ante Curač Pinjac” iz Žrnova, kojima su čestitale i ove seniorske momčadi.

 

Po lijepom vremenu i pometenom cementnom igralištu pred oko 100 gledatelja predstavnici Korčule su pobjedili 2:1 ( 1:0).Utakmicu je sudio Stjepan Franotović iz Žrnova. Momčadi su nastupile u sastavima:

UNITED : Adrian Drušković, Stanko Stojan, Denis Poša, Darko Sansović, Armano Marelić, Tonči Šestanović i Ivan Turković uz izbornika Nika Perića i organizacijskog voditelja Tonća Šeparovića.

GOVEĐARI Marko Vojvodić, Nikola Krešić, Alen Brbora, Petar Matana, Marino Dabelić, Tonći Matana, Nikola Stražičić, Davor Stražičić, Mireno Đondović, Toni Stražičić, Nikša Sršen, Damjen Aljinović i Goran Stamenkovski, s kojima su bili predsjednik kluba Petar Matana, njegov zamjenik Željko Matana i trener Zvonko Bjondović.

Treba napomenuti da  momčadi  nisu nastupile kao reprezentacije otoka, nego kao samostalne momčadi, ali po izboru spomenutih izbornika.

United  je za nijansu bio bolji od Goveđara, iako se do zadnje sekunde utakmice nije moglo prognozirati pobjednika. Oba zgoditka za pobjedničku momčad je postigao Tonći Šestanović, dok je strijelac za GOVEĐARE bio Mireno Đondović.

Poslije utakmice bilo je višesatno druženje otočkih susjeda uz potvrdni dogovor da će se uzvratna utakmica odigrati u Babinom polju pred kraj mjeseca rujna ove godine.

 

Na prijedlog Saveza Malog Nogometa Korčule ovaj povijesni susret najavljuje i po prvi put Kup utakmice prvaka i pobjednika kupova na otocima Dalmacije. Svoj pristanak najavljuju po dvije momčadi s otoka Visa, Hvara, Brača, Lastova, Mljeta i Korčule. Kupovi bi se svake godine odigravali na drugom otoku.

Niko Perić

 

Napomena : Korčula je  na 10.rujna uzvratila posjet prijateljima na Mljetu,koji su ih dočekali u luci Polače ,odatle  njihovim kombijem i tri osobna vozila obilazak cestom preko cijeloga otoka, Utakmica je bila odigrana na školskom igralištu u Babinom polju (visoka pobjeda Korčule 12. 4) a onda gostoprimstvom domaćina plovidba Velikim i Malim jezerom, Čašćenje na terasi ugostiteljskog objekta pored benediktinskog samostana Sv.Marije,i povratak u hotel Odisej,tuširanje i  zajednička večera uz pratnju na klaviru.

Navečer povratak s barkom Pera Miletića,oduševljenje cijele ekipe i zajednički dogovor kako će mo ih dogodine bolje ugostiti,jer prvi put sami smo platili ručak u hotelu Park (malo je tko i okušao hranu koja je bila spremljena sigurno nekoliko dana prije.

Dobivamo i priznanje od TZ općine Mljet,da bi smo pismeno zamolili Zajednicu Športskih Udruga Grada Korčule da nam priznaju tisuću kuna za platiti taxi barku Pera Miletića koji je cijeli dan čekao na Mljetu,i za odlazak i povratak naplatio samo tisuću kuna.

Zajednica je odbila, pa smo Peru platili iz svog džepa.

Lijepo sjećanje i druženje ostaje u prilogu iz Povijesti sporta na web portalu Marko Polo Sport,da se ne zaboravi,i novi dolazak prijatelja s Mljeta više nije bio moguć.

 

alt

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8727754