Iz povijesti sporta

Iz povijesti našeg sporta - Vraća se popularna ''DALMATINIJADA'' !

Kreirano: 09 Svibanj 2010 Objavljeno: 09 Svibanj 2010

Malonogometna prvenstva Gradova Dalmacije - popularne Dalmatinijade nema već nekoliko godina, a bila su natjecanja za koja se prepričavalo cijelu godinu.Povijest kazuje  da su Splićani prvi 1981.g. organizirali i osvojili Dalmatinijadu na svojim Gripama ,uz osam momčadi najpoznatijih selekcija većih gradova. I za malu Korčulu ( jedini otočki grad na Dalmatinijadi) dolazi 1988.godina u Dubrovniku i od tada korčulanska malonogometna selekcija redovito nastupa.

Počelo je slučajno. Malonogometaš Niko Perić organizira na hrapavom asfaltu Ferijalnog saveza

u Korčuli Turnir gradova južne Dalmacije .( Metković je  bio prvak). Za reprezentaciju Dubrovnika je branio Davor Buconić ( sportski novinar) i najbolji malonogometni vratar Dalmacije. Navečer u razgovoru došla ponuda Niku Periću ( Davorovom novinarskom kolegi , da se pokuša i Korčula uključiti u Dalmatinijadu. I pošli smo u svibnju 1988. godine. Nismo se posramili, a mnogi od nas po prvi puta ugazili na parket i tako  ponijeli ime Korčule po svim gradovima Dalmacije. Slijede Dalmatinijade u Sinju, Trogiru, Zadru, Šibeniku, Splitu tri puta, i u Solinu zadnji put.
Vrijeme prolazi ,Domovinski rat odvodi malonogometaše na važniju bitku, i Hvala im, kao i svim „igračima“ koji su pobijedili. Dalmatinijada je stala 1990. godine na broju 8.

I onda 1993. godine dolazi poziv od prijatelja Boća Vukovića : „Niko, pokušavamo obnoviti Dalmatinijadu, možeš li prijavit Korčulu ? „

 I Pošli smo u Makarsku, na asfaltno igralište,  12  gradova dolazi za Dan grada Makarske 1993. na 9. Dalmatinijadu. Igra se u 4 skupine po tri selekcije, na terenima sportskog centra u Makarskoj i na Slatini u Tučepi. Nebo se otvorilo taj dan, naši vratari „Šumski“ i Damir Jukić nisu prepoznavali svoje igrače od nezapamćene kiše, pljuska. Čak je u pitanje došlo održavanje Dalmatinijade, ali se ipak sve odigralo. Imali smo veliki uspjeh i nesreću porazom od domaćina s 3:0, da bi tako Makarska bila u  finalu protiv Splita. I nakon rezultata 1:1 boljim penalima Split osvaja obnovljenu Dalmatinijadu. Godine 2000 god. na 15. malonogometnoj Dalmatinijadi u Splitu selekcija grada Solina osvojila je 1. mjesto . .Inače Dalmatinijade su osvajali: Split 6 puta, Metković 3 puta, Ploče, Sinj, Šibenik 2 puta, Dubrovnik, Trogir, Solin 1 put.

I nedavno, prije mjesec dana na igralištu Pod balonom, susret sada „staraca“ malonogometnih selektora Makarske Braco Vuković i Korčule Niko Perić selektor svih selekcija Korčule na Dalmatinijadama . Nismo se vidjeli 10 godina, i pozdrav, evociranje uspomena, njemu žurba na trajekt prema Orebiću ( Braco bio trener i voditelj ekipe Novo vrijeme koji su igrali prvenstvenu utakmicu protiv Lumbarde u II Hrvatskoj ligi-južne skupine, ipak smo se početno dogovorili da se u Makarskoj, sada u novoizgrađenoj dvorani održi ponovni neslužbeni susret gradskih malonogometnih reprezentacija Dalmacije, i ako se uspije, Dalmatinijada bi se vratila !!!.

            Ovaj moj probni tekst, će biti nadam se i moja mogućnost da na ovim stranicama pokušam ispisati 40 godina službenog igranja malog nogometa u Korčuli, uz mnoge podsjetnike iz mojih novinskih napisa iz drugih sportova. Nažalost, teksta ima, ali fotografija nema.

          Napomena autora ovog teksta: Pohvaljujem trud i uspješni start sportske web stranice novinarskog kolege Nenada Kosovića.

     Neno, SRETNO, Viko ne Viko - tebi i Marko Polo Sport netu   -  Želi -  Niko !

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8727849