OTOK LASTOVO IMA DRŽAVNU PRVAKINJU Judistica Lucija Glumac prvakinja Hrvatske!

Kategorija: Ostali borilački sportovi Kreirano: 20 Listopad 2016 Objavljeno: 20 Listopad 2016
Napisao/la Nenad Kosović

LASTOVO  -  Naš najudaljeniji otok  ima državnog prvaka… Zapravo , prvakinju , mlada Lastovka Lucija  Glumac, 16- godišnja članica Judo  kluba 'Pujanke' iz Splita državna je prvakinja ! Ostvarila je to na Prvenstvu Hrvatske  održanom  u Podsusedu , u dvorani  ' Sutinska Vrela'   koja je bila domaćin našim najboljim mlađekadetskim judašicama i judašima.

Lucija je  zlatnu medalju osvojila u kategoriji do 63 kilograma, a svojom je titulom itekako doprinijela da njezin klub i ekipno bude najbolji  u kategoriji mlađih kadetkinja.   

Otok Lastovo nikada do sada, u ni jednom sportu nije imao prvaka države, Lucija Glumac  je prva , povijesna . Čestitamo !

Iskreno , bili smo iznenađeni činjenicom da se na Lastovu i to jako uspješno bave judom... Stoga smo krenuli tragom tog Lucijinog, u analima tog otoka još nezabilježenog sportskog ostvarenja.  Kako je  zapravo došlo do tog zlata,  kako se uspjela iskovati ta prva lastovska sportska titula na nacionalnoj razini …

Do nove mlađe-kadetske prvakinje Hrvatske ovaj put nismo uspjeli doći, no zato smo 'uhvatili'  njenu prvu trenericu,  koja je i dobrim dijelom i ' krivac'  za to odličje , ali i za jedan svojevrsni  'bum'  judo sporta koji zadnje vrijeme vlada na otoku Lastovu.

 Martina Bašić- Ivčević,  bivšu judašicu, nekadašnju reprezentativku i  višestruka prvakinja Hrvatske, sudionica Europskih juniorskih i seniorskih  prvenstava  život je doveo na Lastovu.  Zasnovala je tamo obitelj, ali se juda nije htjela potpuno ostaviti.  Prije tri i pol godine krenula je u  tada za mnoge pravu avanturu i pokrenula Školu juda na Lastovu,  sada već  sekciju  JK  'Pujanke',  kluba u kojem cijelo vrijeme ima veliku potporu i  pomoć . Od  prvih prezentacija juda na otoku Lastovu,  preko stručnog dijela,  pa do onog kada recimo treba organizirati i u Splitu noćenje i spavanje u vrećama u klupskim prostorijama za male lastovske judiste nakon njihova povratka sa nekog natjecanja…Uostalom  oni su i danas  nominalno i članovi splitskog kluba i natječu se pod njegovim klupskim znakomu.

' Lucija je iznimno  talentirana i još i važnije ima veliku volju za judom. Već je godinu dana u Splitu , došla je u ruke vrhunskih judo trenera  braće Vladimira i Slobodana  Preradovića.  Ovo što je sada postigla ogroman jer uspjeh,  jer nije lako sa jednog udaljenog otoka,  gdje je sport na marginama doći u klub vrhunskog juda i nakon godinu dana biti prvakinja Hrvatske. Do finala Lucija je  imala tri borbe, u finalu je pak pobijedila djevojku koja se već šest godina bavi judom i kandidat je za nacionalnu sekciju – rekla nam je Martina, dodajući da je kroz  Školu juda na Lastovu do sada prošlo 44-ero djece svih uzrasta , od osnovaca  2.razreda  pa nadalje . Ponosna je kaže ne samo na Luciju  već na svih njih  obzirom da rade u doista skromnim uvjetima ,u adaptiranoj prostoru nekadašnej  vijećnice u kojoj su posložili strunjače…..

 'Imamo te strunjače, puno volje i to vam je uglanom to ...'  rekla nam je iskreno .... Od Martine smo doznali da je zanimanje za ovu borilačku vještinu  među lastovskom djecom ogromno, a  sada, će  nakon ove Lucijine titule , zasigurno biti će još i veće .Svoje lastovske male judašice i judaše Martina redovito vodi  na natjecanja,  njihova  ' kimona'  imaju već odrađenih  i nekoliko međunarodnih, a  baš ovog vikenda očekuje ih  i jako  zahtjevani turnir u Makarskoj  …      

Vratimo se pak junakinji naše priče, mladoj prvakinji Luciji Glumac i  shodno njenom prezimenu , nazovimo ga tako,  proteklog tjedna vrhunski 'snimljenom sportskom filmu,'  sada pravom 'hitu' na Lastovu... Za njen  uspjeh 'krivnju' imaju i geni .  Lucijin se otac  naime,  dok je živio u Rijeci,  bavio  judom, bio je juniorski prvak  Jugoslavije. Ogromnu podršku Lucija ima i od svoje majke koja je često u Splitu i pomaže joj da sve svoje dnevne školske i sportske obaveze što lakše stigne obaviti.  Sve se nekako posložilo da se iskuje to za Lastovo povijesno zlatno odličje - Martinina ' avantura ' da na našem najudaljenije otoku krene sa judo školom,  pa Lucijin talent , geni,  upornost i podrška njenih roditelja….

Lucija  pohađa  2. razred  Prirodoslovnu Gimnaziju  u Splitu. Uz učenje i školu i treniranje juda shvatila je jako, jako ozbiljno… Što teretane , što borilačke vještine i tehnike odradi  dnevno i do pet sati  treninga !  Stoga i u sljedećem razdoblju možemo očekivati  njene  nove respektabilne rezultate na judo natjecanjima.  

A zahvaljujući  Luciji i naš je portal došao 'na svoje'. U  šest i pol godina postojanja  dočekao i svoj prvi prilog o  judo sportu,  borilačkoj vještini koja  spada u olimpijske sportove.  Judo rubrika od sada bi  se zahvaljujući  njoj ,  ali i trenerici Martini i njenim pulenima iz tamošnje Judo  škole mogla redovito puniti …

 

 Fotografije: Lucija Glumac na najvišem dijelu pobjedničkog postolja na Prvenstvu Hrvatske 

                   Članovi lastovske sekcije Judo kluba 'Pujanke' 

 

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8820578