Iz povijesti sporta

70 godina od gostovanja Hajduka u El Shattu…I Korčulanin Đuro Sessa sa Lemešićem, Kokezom, Matošićima, Lušticom…

Kreirano: 01 Svibanj 2015 Objavljeno: 01 Svibanj 2015
Napisao/la Nenad Kosović

 Zahvaljujući Korčulaninu Vinku Sessi, na Marko Polo Sportu dobro znanom jedriličaru sa kutera 'Malo Sunce', došli smo do jako zanimljive sportske fotografije snimljene prije 70 godina . Ista datira iz 1945.g. i tadašnjeg zbjega u El Shattu , a snimljena je za  boravka nogometaša splitskog Hajduka u El Shattu .

 Fotografiju sa potpisima svih nogometaša koji su tada igrali nekoliko utakmica sa momčadima koje su organizirane u Zbjegu, te momčadima sastavljenih od Britanske Armije tada stacionirane  u Egiptu i Sjevernoj Africi .

Gostovanje Hajduka u El Shatu stvorilo j je tada  pravu euforiju među Dalmatincima , a utakmicu sa  'Jedinstvom ( 11.travnja 1945.),  momčadi sastavljenom od najboljih nogometaša iz ostalih  klubova, u kojoj je Hajduk pobijedio sa 4:0 je pratilo je  približno 20.000 ljudi  !

Priloženu fotografiju dobio je tom prilikom  Vinkov otac Juraj  (Đuro) Sessa,  tada  član posade parobroda Plavnik s kojim su se nogometaši Hajduka  tada vratili u Domovinu. Na njenoj poleđini originalni su  potpisi  su svih  tadašnjih nogometaša Hajduka.

Svoj autogram Šjor Đuru su tada dali  Leo Lemešić, trener Ljubomir Benčić, Tonči Radovniković, Vojko Andrijašević, Miljenko Batinić, Ljubomir Kokeza, Ervin Katnić, Frane Matošić,  Miljenko Krstulović,  Slavko Luštica, Jozo Matošić, Živko Drašković,  Ivo Radovniković...

Baš u ovo doba te daleke 1945.g.  Hajduk je na turneji po Blitskom istoku u razdoblju odigrao brojne utakmice kao momčad Jugoslavenske Armije,  a za boravka  u Bejrutu  proglašen je POČASNOM SPORTSKOM MOMČADI SLOBODNE FRANCUSKE, priznanje kojim se može ponositi i kojega sasvim sigurno nije primila niti jedna nogometna momčad u Drugom svjetskom ratu.

Nakon gotovo tromjesečne turneje tijekom koje su u Italiji, na Malti i na Bliskom Istoku odigrali više od dvadeset utakmica Hajdukovci  su se spomenutim parobrodom  Plavnik vratili i u domovinu polivicom lipnja , ali uz puno poteškoća i opasnosti  uz često izbjegavanje  mina u moru.

Uz Vinkovu fotografiju , na Internetu smo pronašli još jednu zanimljivu fotografiju tada snimljenu na brodu Plavnik, na kojem je njegova posada zajedno snimljena sa igračima Hajduka.

Drugi s lijeva u četvrtom redu je Đuro Sessa, poslije poznati korčulanski brodograditelj ,  tada u svojstvu brodskog tesara (meštra) . 

 

Fotografija  nogometaša Hajduka na gostovanju u El Shatu 1945.g. ( iz arhive obitelji Sessa)

 

Na poleđini su originalni potpis svih tada nogometaša splitskog Hajduka 

 

Juraj Sessa sa Hajdukovcima na parobrodu Plavnik snimljeno pri povratku u domovinu 

Fotografije presnimio i obradio: Nenad Kosović

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8623756