U DOBUDA JOŠ JE PUNO VATERPOLO POBUDA ' Sa guštom se sjećam svojih kapekaških dana...'

Kategorija: Vaterpolo Kreirano: 07 Kolovoz 2019 Objavljeno: 07 Kolovoz 2019
Napisao/la Nenad Kosović

KORČULA – Nekidan na  Kapeka mnoge je  iznenadio  kvartet  zvijezda svjetskog vaterpola  - Filipo Perrone, Tony Azevedo,  Toni Popadić i Nikša Dobud.

Uhvatili  smo ih u zadnji čas, vremena je bilo malo, ipak dovoljno za 'fotku'  i brzinsku ćakulu.  Od četvorice sjajnih vaterpolista zanimljivih tema i materijala za  prilog  sa svakim od njih zasigurno ne bi falilo, a ovaj put izbor je  bio usmjeriti mikrofon diktafona prema Nikši Dobuda.

 Nakon četiri godine stanke, sredinom  travnja  stasiti 33-godišnji Dubrovčanin  opet je zaigrao  vaterpolo. Usprkos tome što su mnogi predviđali da će teško više  baviti  ozbiljnim  vaterpolo, Nikša ih je demantirao, potpisao i zaigrao  za velikana svjetskog klupskog vaterpola talijanski Pro Recco.

Znamo i čemu tako duga stanka za jednog od najboljih svjetskih 'sidruna'  iza kojeg je zasigurno teško razdoblje. Nismo htjeli ticati u njemu vjerojatno još uvijek 'bolnu ranu' koja je sada ipak u domeni  - prošlog svršenog vremena. Radije smo pričali  o 'prezentu' i 'futuru', doduše  kratko se  dotakli  i 'pase' tema,  onih njegovih kapekaških dana..

' Osobno  sretan sam jer opet igram vaterpolo, a to je ono što najviše volim i što najbolje znam! Doduše bio bi još sretniji da sam svoj povratak začinio osvajanjem klupske titule prvaka Europe sa Pro Reccom. No što je tu je,  pokušat ćemo  ispraviti slijedeće godine' 

Da je vaterpolo lopta i dalje glavna okupacija Dobuda, pa i sada pauzi od treninga i natjecanja potvrdio je  i dolaskom u Korčulu...

' Riječ o suradnji sa mojim prijateljem Azevedom koji radi sa vaterpolo kampovima i srednjim školama u Americi. Želimo iskoristiti Hrvatsku, posebno Dubrovnik i naše južne otoke Šipan , Korčulu,  posebice tamo gdje se igra vaterpolo kao turističku i vaterpolo destinaciju tim mladićima. Projekt se zove ' Dubrovnik vaterpolo  islands', druga je ovo godina za redom da se provodi. Došli smo u Korčulu, evo i odigrali protiv kapekaša, mladi Amerikanci su prezadovoljni, nadam se i istoj suradnji i slijedeće godine. S  nama u priči je i vratar Jug CO Toni  Popadić zadužen za mlade vratare. Perrone  je pak obiteljski vezan za otok  Korčulu i ovdje ljetuje, ali nam je i on došao dati podršku.  Ove smo godine dakle u projekt okupili  vrhunska vaterpola imena'.

- Pro Recco?

' Rekao sam  već da smo bili malo razočarani ne osvajanjem europske klupske titule... Ali u 'Recca'  se  zna , europska titula je uvijek prioritet, tako će biti i  ubuduće. Odigrali smo loše tu polufinalnu utakmicu, mislim da će slijedeće godine biti bolje i da ćemo uspjeti izdržati do kraja. Uostalom biti ćemo i domaćini. Ratko Rudić je i dalje trener, stigao je naš Andro Bušlje, pa Luongo , Fondelli,  Figlioli...

Nikša je  sa 'barakudama' vlasnik europskog zlata iz Zagreba 2010.g. i  olimpijskog zlata iz Londona 2012.  Ima li još ambicija navući  reprezentativnu kapicu ?  Kakvo je njegovo viđenje nedavno završenog SP-a u Južnoj Koreji ? 

' Od prije sam rekao da ukoliko me izbornik bude trebao da  sam u svakom trenutku na raspolaganju. Vrlić i Lončar su  vrhunski svjetski centri., zapravo Hrvatsdka na toj poziciji godinama ima najbolje igrače na svijetu. Naša reprezentacija je u Korjeji odigrala dobar turnir.  Svi su ih vidjeli kao prve favorite. Bronca nije neuspjeh, ali očekivanja su ipak bila veća. Po meni prebrzo su ušli u formu, ta ih je jedna utakmica polufinala kada su Perrone i društvo odigrali vrhunsku partiju koštala zlata'.

- Ima li šanse  jednog dana za 'come back' u Jug CO  ?

'Za sada ne razmišljam o tome. Vezan sam dvije godine ugovorom sa Pro Reccom. Poslije ćemo vidjeti. A imam već ' i  neke godine'... Otvoren sam za sve razgovore , kojih za sada - nije bilo. No 'otom potom' i 'nikad ne reci nikad'..

Za kraj  podsjetili smo Dobuda  na ljeto 2004.g. kada je kao 19-godišnjak igrao za KPK...

' Dakako da se sjećam! Bilo je to jedno sjajno ljeto za mene. Igrali smo Drugu ligu, još uvijek imam lijepe uspomene na to vrijeme, evo i sada me i ovaj posjet  Korčuli podsjetilo na te moje kapekaške dane. Iskreno točne godine se ne bi mogao sjetit, hvala na podatku. Ali većeg dijela  momčadi s kojom sam tada igrao  dobro se sjećam  -   'Pule' Onofri , Primorac , Momić, Ribičić, 'Bjondo' Radovanović,  Matutinović  ... Korčula je tada, ali i kasnije kada sam dolazio sa  Jugom  na Gojkovom bazenu  i sada opet , za mene bio i ostao - sjajan grad !

Razgovarao i Fotografije snimio : Nenad Kosović

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8813803