Iz povijesti sporta

In Memoriam Vladimir Beara (1928 – 2014) …'Crna pantera' bio je i trener 'crvenih zmajeva' iz Blata

Kreirano: 12 Kolovoz 2014 Objavljeno: 12 Kolovoz 2014
Napisao/la Nenad Kosović

Jučer nas je napustio Veliki Vladimir,  'Crna pantera' kako su ga nazivali u postojbini nogometa , u Engleskoj…U 86.godini života umro je Beara, jedan od zadnjih iz one sjajne Hajdukove generacije 50-tih,  jedan od najvećih vratara kojeg smo ikada imali , bez dvojbe i  jedan od najvećih koji su se rodili na ovoj planeti. 

Nogometna karijera  Vladimira Beara iznimno je bogata.  Igrao je za Hajduk i za Crvenu zvezdu s kojima je ukupno osvojio sedam naslova Prvaka i dva nacionalan Kupa , igrao je i za  njemačke Viktoriu iz Koelna i Alemaniu iz Achena. Vratarski dres bivše države oblačio je 60 puta , branio za Reprezentaciju Europe , sudionik  je bio tri Svjetska prvenstva, vlasnik srebrne medalje iz Helsinkija 1952.g.

Nakon završetka karijere radio je dugo godina kao nogometni trener u brojnim domaćim i stranim klubovima, od Njemačke preko Austrije pa sve do Afrike i Kameruna gdje je bio selektor i trener tamošnje reprezentacije i sa klubom Tonnerre Yaounde osvojio afrički Kup pobjednika kupova.

Oni malo stariji ljubitelji nogometa na ovom  našem korčulanskom prostoru zasigurno ga se sjećaju iz sezone 1986/87 kada je bio i trener u BŠK Zmaj. Kako stoji u osobnom kartonu Velikog Vladimira, klub iz Blata zapravo je bio zadnji njegov klubu nizu  od petnaestak u kojim je radio kao trener.

Pokop Vladimira Beare biti će u srijedu 13.kolovoza u Splitu 

Izvor podataka Sportske Novosti 

 

Momčad BŠK Zmaj u sezoni 1986/87 kojoj je Veliki Vladimir bio trener:

Gornji red slijeva na desno:

Vladimir Beara - trener, Ivan Gavranić-član Uprave, Siniša Pecko, Ivo Gavranić, Zlatko Padovan, Nikša Borovina, Nikša Milat-pom.trener, Ivo Protić, Zlatko Nakić, Tomislav Radaić-pom.trener, Ivan Kramar, Ante Milat-presjednik,

Donji red slijeva na desno:

Kuzma Žanetić-domar, Željko Kapor, Branko Kanajet, Denis Kalik, Joško Kwokal, Ante Radaić, Franko Šeparović-tajnik kluba.

Leži:

Mladen Protić

 

 

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
9012230