Žrnovski Galijoti veslaju na suhom....

Kategorija: Veslanje Kreirano: 20 Ožujak 2014 Objavljeno: 20 Ožujak 2014
Napisao/la Niko Perić

ŽRNOVO -  U omanjoj prostoriji KPD Bratska sloga u Žrnovu,svakodnevno se okuplja Udruga lađara 'Žrnovski galijot'i,kako bi se formirala ekipa lađara za ovogodišnji maraton lađa na Neretvi,koji se održava krajem mjeseca kolovoza.U prostoriji iznenađenja,dok je cijelu zimu bilo hladno i vjetrovito,kod njih toplina tijela i atmosfere. Raznim pomoćima i donacijama postavljene su moderne sprave za stjecanje kondicije.

Vicko Skokandić,tajnik udruge pokazuje dva veslačka ergometra,za ručnu,nožnu i leđnu kondiciju,te spravu na kojoj petero ljudi može odjednom odraditi vježbe za noge i ruke,kao i pomoćna sprava za leđne i lopatične mišiće. Najbolji je način za postizanje trajne forme konstantan rad, kaže James Curać ,svojim zaključkom, da ni rekviziti nisu pomoć ,ako nema volje i motivacije,za nešto postići. A oni je imaju. Osnovani 2009.g.bez lađe i vode, postižu rezultate, kojima se dive mještani i otočani, ali i oni kojima je Neretva pored kuće.

Već na prvom nastupu 2011.g. bili su šesti, zatim svake godine visoko plasiran, 2012.treći,i prošle godine treći, uz 2.mjesto na međunarodnoj veslačkoj regati. Znači ove godine prvi pitamo sve prisutne. Rano je govoriti , puno se toga do tada mora učiniti, da bismo bili optimističniji za pobjednike.Velika je razlika između nas koji nemamo ni more, u odnosu na one kojima je trupica pored kuće. Oni su svaki dan na vodi,a mi godišnje,samo ljeti izvršimo do 40 treninga na moru - dodaje predsjednik Željko Curać, nama puše maestral i drugi vjetrovi ,i lađa nam je starija i stotinjak kila teža od ostalih ekipa .Dok se vrijeme ne stabilizira vesla se u dvorani, kaže predsjednik udruge,uz nadopunu tajnika da na trening od njih dvadesetak dolaze kako tko može,ovisno o drugim obvezama. Ohrabruje veći interes mlađih,koji prate i kopiraju taktičke poteze,polako se nadaju ulaziti u veslačku ekipu,ako netko od starijih odustaje. Lađa im je pohranjena u uvali Tri žala i kako se planira okusit će more nakon prvosvibanjskih  praznika. Saznajemo da će uz pomoć Grada Korčule održati ovoga ljeta Veslačku regatu u Pelješkom kanalu ,između Kneža i grada Korčule, gdje će se pojaviti i lađari iz Neretve. Bit će to veliki pred neretvanski događaj i Korčuli izvanredna prilika za aktivnije turističko predstavljanje.

 

Tekst i snimak : Niko  Perić

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8818881