Iz povijesti sporta

IZ DOMAĆE VALE TRI EUROPSKE MEDALJE Prije 56 godina otok Korčula bio je domaćin EP-a i dobio svog europskog prvaka !

Kreirano: 21 Lipanj 2019 Objavljeno: 21 Lipanj 2019
Napisao/la Nenad Kosović

Znate li kojeg je Europskog prvenstva u svojoj  bogatoj sportskoj povijesti domaćin bio otok Korčula ?  I odmah zatim drugo jednako intrigantno pitanje tko je na tom istom Evropskom prvenstvu od sportaša otoka Korčule bio europski prvak i doprvak, odnosno osvajač  europskog zlata i srebra ...????

 Vjerojatno je malo onih koji znaju odgovore na ova  pitanja, nismo ni mi znali nego samo sasvim slučajno to doznali od kolege novinara Jurice Gizdića autora brojnih knjiga iz povijesti našeg sporta koji  prikuplja materijal za svoju novu knjigu  o osvajačima i hrvatskim nositeljima medalja sa svjetskih i europskih prvenstva, te olimpijskih igara

Kolega Gizdić obratio nam se za pomoć u  pronalaženju podataka i fotografija tih  dvojice naših otočana nositelja zlata i srebra sa kontinentalnog prvenstva , održanog upravo na našem otoku ...

Prije 56 godina dakle, u ljeto 1963.g. otok Korčula i naša Vela Luka bili su domaćin Europskog prvenstva u udičarenju ! 

Nakon prvog održanog Europskog prvenstva 1958.g. u Zadru, te potom dvaput talijanskog Livorna i njemačkog Kiela našu malu Vela Luku dopala je čast organizacije kontinentalnog prvenstva u tom sportu, na kojem su dvojica Velolučana -  Ivan Žuvela 'Pera'  i Ante Žuvela 'Košće'  osvojili tri europske medalje – Ivan dvije,   zlatnu i srebrnu,  a Ante srebrnu. U ekipnoj konkurenciji  prvo je mjesto tada izborila momčad  reprezentacije Jugoslavije u postavi Ante Pivalica, Ivo Sizgoreo i njih  dvojica Velolučana Ivan  i Ante .

U pojedinačnoj pak konkurenciji zlatni je bio Ante Pivalica,  naš se Ivan Žuvela' Pera' domogao   evropskog srebra, dok je Ivo Sisgoreo bio brončani pa se može reći da su 'domaći teren maksimalno iskoristili ...'

Tragom toga krenuli smo u nimalo lagan  posao i sa odmakom odviše pola stoljeća počeli 'kopanje' o podacima sa tog Evropskog prvenstva. Nažalost nismo puno toga našli o samom događaju i našim  'iznenadnim',  već pomalo zaboravljenim  sportskim junacima, koji nažalost već poodavno nisu među živima.

 O tom Europskom prvenstvu,  ako se ne varamo,  jedinom kontinentalnom prvenstvu u nekom sportu ikad održanom na otoku Korčuli gotovo  nikakvih podataka nismo našli...

Tek na jednom mjestu u  šturoj  informaciji spomenut je samo Ivan Žuvela 'Pera'  na Službenim stranicama općine Vela Luka  u rubrici sportska povijest.  Kratku informaciju našli smo pak u 'Monografiji 'izdanoj prigodom  obilježavanju 50 godina Sportske udruge ' Zubatac' iz Poreča. U klubu istog imena i djelatnosti u Veloj Luci  ŠRU 'Zubatac' nažalost nisu imali nikakvu informaciju o tom događaju.

Najveću pomoć i informacije sasvim slučajno dobili  zahvaljujući obitelji Restović Velebita i Jelice  iz Splita, ljetnih žitelja Vela Luke koja se povezala sa potomcima  Ivana Žuvele 'Pere'  zlatnog i srebrnog sa EP-a i  došli  do njegovih fotografija i trofeja.

Iz  sanduka sa tavana  tako su nakon pola gotovo pola stoljeća izvađene njegovi pehari i trofeji sa tog i drugih natjecanja. Doznali smo da je Ivan Žuvela 'Pera'  te iste godine  bio i državni prvak na Prvenstvu održanom u Zadru. Pronađena je i jedna zanimljiva fotografija  tada, a i dan danas najčuvenijeg svjetskog nogometaša Pelea sa njegovom  posvetom Ivanu Žuveli 'Peri'.  'Pera' je nije osobno dobio, ali je svejedno zanimljiva.  Njegova sestra  je prilikom boravka u Čileu 1962.g.  u  vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva istu dobila od  najpoznatijeg nogometaša u povijesti nogometa uzela,  znajući da joj brat obožava Pelea.  Na fotografiji je   posveta na kojoj piše 'Para Ivan Pera , amigo Pele' .

 

Ivan Žuvela 'Pera'

Rođen  05.svibnja 1904.g.

Umro  04.prosinca 1989.g.

EP u dubinskom udičarenju  1963.g. u Veloj Luci

 - Zlatna medalja  ekipno sa Antom Žuvelom, Ivo Sisgoreom i Antom Pivalicom             

 - Srebrna medalja – Pojedinačna konkurencija

 

Nešto manje podataka pronašli smo  o Anti Žuveli nadimka ' Košće' . Uz pomoć  gđe. Ofelije Dragojević i njenog oca, te djelatnika u Matičnom uredu u Korčuli ipak smo došli do  podataka od tada  vlasniku evropskog ekipnog 'zlata' sa tog prvenstva. Pronašli smo njegove osobne podatkei  fotografija,  a na jednoj je sa suigračem iz reprezentacije Antom Pivalicom upravo  sa EP u Veloj Luci .

Ante Žuvela 'Košće'

Rođen  06.rujna 1920.g.

Umro  11.ožujak 2005.g.

- EP u dubinskom udičarenju 1963.g. u Veloj Luci

-  Zlato ekipno

.....................

Autor teksta / fotografije uredio i skenirao : Nenad Kosović

 

Ante Žuvela 'Košće' 

 

Ante Žuvela 'Košće' i  Splićanin Ante Pivalica u dresovima reprzenetacije na EP u Veloj Luci 1963.g.

 

Ivan Žuvela 'Pera'

IIvan Žuvela 'Pera'

Ivan Žuvela 'Pera'

Posveta  Ivanu Žuveli  Peri' i potpis  Pelea - najboljeg svjetskog nogometaša svih vremena 

 

Originalni Peleov potpis

 

Pehar EP u Veloj Luci

Pehar kojeg je dobio Ivan Žuvela ' Pera' za 2.mjesto u Europi na prfenstvu u Veloj Luci 1963.g.

Pehar sa EP  u Veloj Luci 

Drvena zastavica  - tadašnjeg Saveza za sportski ribolov

 

 

 
 
.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8788375