Iz povijesti sporta

Ususret Brazilu (8): Četiri vratara porijeklom iz Blata branili su za nogometnu reprezentaciju Australije, a Michael Petković je i svjetski rekorder !

Kreirano: 08 Lipanj 2014 Objavljeno: 08 Lipanj 2014
Napisao/la Nenad Kosović

Još koji dan pa  će nogometna lopta 'zakotrljati svijet', naš serijal  'Ususret Brazilu' trebao je već doživiti kraj..  No 'zakotrljao' se i on više nego što smo mislili, jer kad je krenuo počeli su nas  'kljukati'  raznoraznim  inicijalnim informacijama nogometno povezanim sa ovim našim korčulansko-pelješkim krajem ..  Marko Polo Sport je pak temeljem istih i u stilu svog slavnog imenjaka istraživača po kojem je i dobio ime, 'istraživao' i  'kopao' , ne samo po po internetu… Tako je  i došao do doista zanimljivih podataka o vratarima nacionalnog nogometnog tima Australije, za koji su  branila četvorica sigurno ,a  moguće čak i  petorica vratara  porijeklom  sa otoka Korčule, točnije iz Blata …!!!

Upoznali smo već dvojicu  i prisjetili se u prošlom nastavku  Marka Bosnicha i Roberta Žabicu kojima je nažalost tako malo falilo da odu sa Australijom na Mundijal...No nisu oni jedini blajskih korijena koji su navlačili rukavice  i dres s  'Brojem 1'  Australaca, jer to su isto činili i još braća Petković -   Jason  (Ivan)  i  Michael.

Mlađi Michael  Petković (rođen je 1976.g.) za australsku nogometnu reprezentaciju  je u razdoblju od 2001. do 2008.g. branio sedam puta.  Nismo našli podatak da je branio u kvalifikacijama za SP, no zato smo pronašli zanimljiv  podatak da je  jedan od nositelja svjetskog rekorda u nogometu… Da dobro ste pročitali… MIchael je naime bio čuvar mreže Australije u rekordnoj pobjedi uopće jedne nogometne reprezentacije u službenoj utakmici pod okriljem FIFA-e. Riječ je utakmici nogometnih reprezentacija Australije  i protiv Američke Samoe koja odigrane 11.travnja 2001.g. u australskom gradu Coffs Harbouru koja je  završila sa nevjerojatnih 31:0  za 'zeleno žute' !  Dakle u prosjeku svakih manje od tri minute Australci su postizali gol. Ne znamo samo je li  Michael pritom uopće trebao biti na vratima , možda je , ' za ubit dosadu', dok su njegovi napadači punili mrežu Samoanaca   otišao  sa prijateljima 'na kavu '… Šalu na stranu,  no teško da će se spomenuti svjetski rekord  ikada više srušiti  u službenim utakmicama FIFA-e između dviju državnih nacionalnih momčadi .  Usput  na toj povijesnoj utakmici Australac Archie Tompson postigao je čak 13 golova, a  David Zdrilić , također nogometaš HR korijena uvalio je osam komada… 

Michael Petkovic branio je dugo u  Turskoj,  bio je  na vratima tamošnjih prvoligaša Sivaspora i Trabzonspora.

Njegov stariji brat Jason Ivan Petković (rođen 1972.g.)  od 1995.g. do 2002.g. 16 je puta branio za nogometnu selekciju Australije. Uz australske klubove i on je kao i brat igrao u Turskoj u Kanysporu, a obzirom na  njegov završetak (2002.g.)  i  početak branjenja za AUS tim (2001.g.) brata mu MIchaela teoretski  je moguće da su 'Petkovic brothers ' koji put i zajedno bili pripadnici australske nogometne reprezentacije.

Uz Bosnicha, Žabicu, te  braću Michaela i Jasona Petkovica, navodno je za nogometnu reprezentaciju Australije branio još jedan porijeklom Blaćanin i to  prezimena Surjan. Nažalost u tom smjeru nikakvih podataka nismo pronašli, što ne znači da  to i nije tako… Ukoliko netko ima pouzdanih informacija o tome bilo bi nam drago da nam ih pošalje pa da  blajski  'kvartet' čuvara koji je kroz povijest čuvao mrežu nogometne reprezentacije Australije postane  - 'kvintet' ….

.....................................

Napomena administratora :

Svi prilozi i fotografije iz serijala ' Ususret Brazilu' , uključujući i ovaj, biti će na Marko Polo Sportu arhivirani u kategoriju  'Iz povijesti sporta ' 

 

Galerija slika: Braća Michael i Jason 'Ivan' Petković 

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

                                                                                                                

 

 

 

TV Sport Danas

Od 10. svibnja 2010

Broj prikaza (hitova) članaka
8721164