Sportska medicina - UMOR I ODMOR SPORTAŠA

Kategorija: Sportski život

 

 altSpavanje i njegova kvaliteta odlučujuće djeluju na oporavak, kao i trenažnu sposobnost. Nakon nekvalitetnog sna trebalo bi, kada je god to moguće, izbjegavati fizičke aktivnosti maksimalne snage i izdržljivosti.

 

 

Jedan je američki kolega davno izrekao jednostavnu činjenicu, koja glasi: Sve dobre svari koje prouzroči trenažni proces događaju se u odmoru. Iako očita, ova se činjenica previđa i češće no što želimo priznati. A odmor nije samo vrijeme između dva treninga, već i ono u njemu. Trening nije konstantna fizička aktivnost istog intenziteta. On je sastavljen od više ili manje ritmičnih segmenata, koji se ponavljaju u ciklusima. Između tih ciklusa slijedi odmor. Dva su osnovna tipa odmora u samom treningu. Jedan je kraći a uobičajeno dolazi između dva kraća slična fizička opterećenja, dok je drugi duži i slijedi nakon jednog cijelog trenažnog kompleksa, kojih u treningu zna biti nekoliko.
Odmor između dva treninga silno je važan. On se ne mora nužno svesti na izležavanje, no naročito kod fizički zahtjevnijih sportskih aktivnosti mora isključivati druge intenzivne tjelesne napore, kako bi se tijelo oporavilo i pripremilo za slijedeći trening.
Spavanje i njegova kvaliteta odlučujuće djeluju na oporavak, kao i trenažnu sposobnost. Nakon nekvalitetnog sna trebalo bi, kada je god to moguće, izbjegavati fizičke aktivnosti maksimalne snage i izdržljivosti. Na taj se način dodatno može smanjiti i rizik od ozljeda.
Tjedni odmor obično se događa nedjeljom, nakon subotnjih natjecanja. Povremeno, a kada je to moguće, valjalo bi protegnuti tjedni odmor i na cijeli vikend.
Odmor u makrociklusu, kako ga treneri u svom žargonu zovu, najčešće se odnosi na godišnji odmor nakon završene sezone natjecanja. Bilo bi dobro kada bi taj odmor trajao više tjedana, kako bi se sportaš ne samo odmorio od fizičkih napora, već i ponovno zaželio treninga i natjecanja.
Odmor može biti aktivan ili pasivan. Uobičajeno pod aktivnim odmorom podrazumijevamo neku drugu fizičku aktivnost, koja pomaže u oporavku organizma od treninga ili dužeg vremena provedenog u trenažnom procesu ili makrociklusu. U planiranje aktivnog odmora dobro je uključiti kako trenera, tako i fizioterapeuta.