Sportska medicina: ''Odmor - umor ''

Kategorija: Sportski život

 

Paltred nekoliko godina profesor kineziologije Patrick O' Connor, sa Univerziteta u Georgiji (USA), zajedno sa suradnicima sproveo je usporedbu 70 različitih studija na više od 6000 ljudi, te je zaključio da vježbanje u formi adekvatnog treninga značajno smanjuje umor kod fizički neaktivnih ljudi. 
Ovaj znanstveni rad, publiciran prije  nekoliko godina, kvantificirao je i znanstveno potvrdio ono što iskustveno u struci znamo više desetljeća. Naime, do sada su se studije o utjecaju fizičke aktivnosti svodile na procjenu poboljšanja općeg stanja oboljelih od određenih, najčešće kroničnih oboljenja.

Za razliku, ova meta analiza okrenuta je osjećaju umora i njegovu kvantificiranju u placebo kontroliranom pokusima, a unutar nje fizička se aktivnost pokazala boljom čak i od najčešće propisivanog lijeka upravo za taj simptom.
Kako je moguće da umor liječimo dodatnim umaranjem? Dva su odgovora na to pitanje, ili bolje rečeno, dva su razloga za takvo djelovanje tjelovježbe na ljudski organizam. 
Prvi se nalazi u povećanju neurotransmitera koje smatramo odgovornima za osjećaj energije i dobrog raspoloženja, kao što su dopamin, norepinefrin i serotonin koji se pojačano luče prilikom vježbanja. 
Drugi je  prilično prozaičan i očit je već nakon nekoliko tjedana redovitog vježbanja, a to je povećanje snage i kondicije, što povisuje prag fizičkog stresa, te na taj način prorjeđuje i odgađa pojavu umora čak i kod intenzivnih psihofizičkih napora.
Već spomenuta studija jasno opisuje nekoliko važnih činjenica u našem svakodnevnom ponašanju kada kaže: „Živimo u društvu u kojem su ljudi u stalnoj potrazi  za novim energetskim napitkom, kavom ili energetskom čokoladicom koja će im donijeti energiju potrebnu da izguraju tekući dan do kraja. Možda bi bilo mnogo bolje da umjesto te potrage izvuku svoje tenisice i sportsku opremu iz ormara, te potraže neku fizičku aktivnost za svako jutro, koja će u konačnici donijeti toliko željenu energiju koja može trajati cijeli dan.“

 

U slijedećem nastavku :  ''  Odmor - umor u sportaša''