KRENULA MAJA BONAČIĆ Biciklom na put od 480 km sa staklenkom korčulanskog zraka za Slavonski Brod

Kategorija: Ekologija
Napisao/la Nenad Kosović

KORČULA - Jutros u 08.00 sa trajektnog pristaništa 'Dominče'  naša poznata triatlonka Maja Bonačić krenula je u svoj novu humanitarnu akciju nazvanu 'Djeca djeci - pravo na svježi zrak'.

Članica zagrebačkog TK 'Swibir'  sa korčulanskom adresom, ovaj put , uz pomoć mališana dvaju korčulanskih dječjih vrtića ( 'Anđeli čuvari' i 'Korčula')  želi skrenuti pažnju javnosti na problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovanog rafinerijom u obližnjem Bosanskom Brodu. Posebice želi ukazati na činjenicu da djeca, kao najugroženija u tom gradu, ne mogu utjecati da se to promijeni.

U tom cilju djeca dvaju korčulanskih vrtića  izradila su 'čarobnu staklenku' sa čistim korčulanskim zrakom koju će Maja biciklom odnijeti u Slavonski Brod i  predati ga tamošnjoj djeci. Pritom će Maja Bonačić biciklom prevaliti put od punih 480 km !

U današnjoj prvoj etapi biciklirati će od Korčule do Metkovića 116 km, potom je sutra u petak čeka dionica od Metkovića do Zenice duga 215 km. U subotu će odraditi ostatak od 150 km,. Na graničnom prijelazu između BiH-e i Hrvatske biti će joj organiziran doček i pratnja do samog Slavonskog Broda.

Na gradskom Korzu slavonskobrodski mališani  iz Udruge 'Vilin put'  preuzeti će staklenku i simbolično u svom gradu pustiti čisti korčulanski zrak. Potom slijedi prigodni program i radionica izrade zahvalnica za djecu Korčule.

' Djeca Korčule žele da se čuje glas njihovih malih prijatelja iz Slavonskog Brod, da se netko već konačno pozabavi problemom zagađenosti zraka u njihovom gradu. Duboko se zamislite treba li pravo na čisti zrak biti određeno s geografskim mjestom rođenja unutar iste države? Nemaju li djeca rođena u Slavonskom Brodu i recimo djeca rođena na Korčuli jednaka ljudska prava? Djeca u Slavonskom Brodu i djeca na Korčuli misle da imaju! Ovo nije prosvjed. Ovo nije događaj protiv. Ovo je događaj ZA. Za djecu i za život. Kada odrasli ne mogu ništa, onda možda djeca mogu. Pokažimo im da mogu, dajmo im tu moć – napisala je pored ostalog Maja na svom blogu '3 u 1 mama' u najavi ove humanitarne akcije.

U slijedeća tri dana osvajačici brojnih medalja na triatlonskim natjecanjima i sudionica 'Ironmana' na pojedinim dionicama više od 480 km dugog puta sa 'čarobnom staklenkom ' napunjenom čistim korčulanskim zrakom  pridružiti će se mnogobrojni prijatelji  i volonteri. Sve sa istim ciljem –  za bolji zrak u Slavonskom Brodu

 

MAJINA 'ZAIGRANA PEDALA'

Maja Bonačić jedna je od naših najpoznatijih triatlonki, ali i humanitarki. Magistrica je psihologije i praktičar terapije igrom za djecu sa dijagnozom PAS-a  ( Poremećaj autističnog spektra).  Poznata je po projektu  'Zaigrana pedala' u kojem zadnjih godina  u tjednu svjesnosti o autizmu,  biciklom putuje od grada do grada i organizira predavanja o problemima djece sa autizmom. Ove je godine krajem ožujka i početkom travnja održala predavanja u osam gradova Hrvatske i Crne Gore i pritom biciklom prešla više od 720 km

Foto Naslovnice: Nenad Kosović

Foto u Galeriji slika: Facebook i Udruga 'Oblačić'