TRAŽI SE DOBITNA KOMBINACIJA Ženski četverac koji je osvojio svjetsko i europsko juniorsko zlato zasad je rasformiran...Svemu jednom mora doći kraj da bi se napravilo nešto bolje

Kategorija: Veslanje
Napisao/la Vedran Božičević, Sportske Novosti


Dok u muškom veslanju imamo čudesnu braću Sinković koja su i nakon promjene discipline pokorila svijet, olimpijskog doprvaka Damira Martina koji se nakon lanjskih problema sprema vratiti u vrh u samcu, pa osječke blizance Antona i Patrika Lončarića koji nakon briljantne juniorske karijere polako počinju graditi lijepu priču i u seniorskim vodama, kod veslačica je sav fokus posljednje dvije godine na četvercu bez kormilara.

 Četiri sjajne cure, korčulanske blizanke Ivana i Josipa Jurković, te Zagrepčanke Bruna Milinović i Izabela Krakić, uzele su 2017. kao juniorke sve što su mogle, svjetskim i europskim zlatom su najavile da imaju potencijal za velike stvari, premda je do njih još dug put.
Brunina ozljeda lani ih je nakratko rastavila, a izbornik Darko Mikšić ove ih je godine ponovno odlučio spojiti u ambicioznom pokušaju da napadnu čak i olimpijsku normu, iako najstarija od njih ima samo 20 godina. Na regati u talijanskom Piedilucu nisu, međutim, bile brze koliko je izbornik očekivao, pa se krenulo u novi eksperiment. U priču su ušle još dvije malo iskusnije veslačice, Marcela Milošević (28) i Izabelina sestra Žana (23), i djevojke će sada kroz tri dvojca i međusobne sparinge i utrkivanje tražiti najbolju kombinaciju za novi četverac i Europsko prvenstvo u Luzernu. U dva su čamca sestrinski parovi, a treći čine Bruna i Marcela.
' Dobro je to jer ćemo preko dvojaca ubrzati četverac. Nakon sparinga ćemo imati tri utrke u jednom danu i prva dva dvojca će složiti četverac ' kaže najmlađa u ovoj priči, 18-godišnja Izabela Krakić.
Kad su u pitanju razlozi zašto četverac u Italiji nije bio brz koliko je izbornik priželjkivao, cure imaju različite poglede, ali nijedna od toga ne pravi dramu.
' Bruna je lani imala problema s leđima, sad smo se vratile i fizički smo jače, ali nekako smo u čamcu ostale na istoj razini. Ali, sve je u redu, svemu jednom mora doći kraj da bi se napravilo nešto bolje. Guramo se na svakom treningu, sad je baš lijepa, prava atmosfera' ističe Izabela.
Josipa Jurković u prvi plan ipak stavlja godine.
' Razlog je što smo još uvijek mlađe seniorke, imamo od 18 do 20 godina, a veslale smo protiv starijih cura. I po meni je rezultat bio brutalan, bile smo šeste od 13 posada. Ali, ako želimo biti još brže, bolje je da smo se ovako rastavile po dvojcima i da probamo složiti novi četverac. Nije nas iznenadila izbornikova odluka, dogovor je bio da ćemo se pokušati utrkivati sa starijima, a ako to ne prođe, još uvijek imamo U-23 konkurenciju ' kaže Josipa, a Bruna Milinović dodaje:
' Možda smo se tijekom sezone previše fokusirale na dugačke treninge, na daljinske regate i jednostavno nam je ta regatna sezona na visokom tempu došla prebrzo i nismo se uspjele pohvatati. Tek sada možda ulazimo u bolju formu. To je, čini mi se, jedan od glavnih faktora. Netko se bolje adaptira, netko malo lošije.

Bruna će svoju priliku tražiti s Marcelom Milošević.
' Marcela je cijelo vrijeme bila u skifu, tako da joj je sada malo teže, još se uvijek hvatamo. Ne znam što nosi ova sezona, ne bih htjela ništa predviđati, radit ćemo maksimalno i nadam se da ćemo ući u posadu'
Predviđanjima se ne želi baviti ni Izabela.
' Sve smo tu negdje, ovo nam je lijepa motivacija, sparinzi su odlični i stvarno svatko može biti unutra. A tko god bude, želim da si na kraju pružimo ruke, da sve ostane sportski do kraja i da se složi najbrža posada jer je to svima cilj ' priča Izabela koja uživa uz stariju sestru u čamcu.
' Drugačije se diše kad je sestra u čamcu. Svi su mi govorili da je to prekrasan doživljaj, ja sam mislila da nema razlike jer svi ginemo za svoje partnere u čamcu, ali stvarno je neopisivo kad je sestra unutra'.
Četverac koji je osvajao juniorska zlata će, dakle, definitivno doživjeti promjenu. Ima li žala što više neće zajedno u nove pobjede?
' Povezane smo, ali kad dođete do starijih uzrasta, nema tu emocija, već je cilj ići što brže. Vidjet ćemo, ako ne bude ništa od četverca, idemo sestra i ja u dvojac ' poručuje Josipa, a na pitanje koliko je realno da novi četverac ulovi normu za Tokio, dogovara:
' Mi ćemo dati sve od sebe, a ako je i ne dohvatimo, još smo uvijek mlade. Ali, grizemo, grizemo'!

Objavljeno u Sportskim Novostima, 02.svibnja 2019.g.

Autor teksta: Vedran Božičević