Ivana i Josipa Jurković - Zlatne blizanke velolučke vale …

Kategorija: Veslanje Kreirano: 02 Prosinac 2014 Objavljeno: 02 Prosinac 2014
Napisao/la Nenad Kosović

VELA LUKA - Tek im je petnaesta, a već su dobrano popunile svoju tinejđersku sobicu sportskim trofejima. Više od 120 odličja i pehara sa raznoraznih natjecanja donijele su zajedno sestre blizanke Ivana i Josipa Jurković, veslačice velolučkog 'Ošjaka'. A među tom kolekcijom njihovih trofeja na prvom su mjestu svakako naslovi prvakinja Hrvatske u svojoj konkurenciji, gdje zadnjih godina zaista dominiraju. Sestre su  naime ove godine na Državnom prvenstvu održanom na zagrebačkom Jarunu već peti put za redom okitile naslovom prvakinja Hrvatske ! 

 -  Prije četiri i godine na našem prvom prvenstvu kojem smo se natjecale odmah smo kao mlađe kadetkinje osvojile zlata. Ivana u dvojcu na pariće s Majom Petković, a ja u disciplini samac na stazi dugoj 500 metara. Slijedećih godina veslale smo kao mlađe kadetkinje i kadetkinje zajedno u dvojcu na pariće na 1000, a ove nam je godine to isto uspjelo kao mlađim juniorkama na 2000 metara – kaže nam nekoliko minuta mlađa Josipa.

Velolučke zlatne blizanke na Jarunu su uz to svoje drugo ovogodišnje državno zlatno odličje uzele i u četvercu na pariće, zajedno sa klupskim kolegicama Dijanom Družić i Majom Petković.

Svakodnevno naporno treniramo, pred važnija natjecanja često se ustajemo rano ujutro kako bi odradili dnevni trening prije škole, ali naše sportske rezultate velikim dijelom možemo zahvaliti i našem profesoru Tinu Dragojevićudodaje Ivana ne zaboravljajući svesrdnu pomoć njihova trenera.

Mlade Jurkovićke zadnjih su godina i redoviti 'laureati' u izboru za sportaša godine u općini Vela Luka, a sudeći po rezultatima u protekloj i ove su godine glavne kandidatkinje…

Kako su učenice 1.razreda velolučke Opće Gimnazije, blizanke će još tako tri godine veslima grabiti rute u onoj svima dobro znanoj opjevanoj velolučkoj vali. Naravno da kao uzorne učenice razmišljaju i studentskim danima u nekom od naši velikih studentskih centara koji su ujedno i veslački centri. Ni sada, kao srednjoškolkama, tvrde, nije im baš lako  uskladiti školske i sportske obaveze. Znaju da će im kao studenticama to biti još i teže, no usprkos tome namjeravaju se i tada baviti veslanjem.   

 - Uživamo veslati u društvu naših velolučkih veslačica i veslača, zaista smo jedna prava klapa u našem Ošjaku. No škola nam je ipak na prvom mjestu – uglas su nam rekle na kraju…

Naravno da im vjerujemo… No vjerojatno je tome dijelom tako i zbog toga što se njihova donedavna Osnovna i sada Gimnazija nalaze u neposrednoj blizini mora… Uz 'sportski teren' koji je njima i veslačkoj Veloj Luci do sada donio toliko uspjeha i veselja...

Pregršt medalja sa Jaruna

 Znamo svi da je u VK 'Ošjak' ponikao  jedan od najvećih hrvatskih veslača svih vremena Perica Vlašić. Klub je to koji redovito na PH-e, posebice u mlađim uzrastima, među vodećim klubovima 'Lijepe naše'. Već smo o tome pisali , no ipak podsjetimo se zadnjeg njihovog prvenstva kada su uz zlatne Josipu i Ivanu u dvojcu na pariće i ženskom četvercu na pariće, 'Ošjak' mogao dićiti i zlatnim  skifistima mlađim juniorom Stipom Trojanovićem i mlađim kadetom Petrom Marinovićem. Srebrnu medalju pak osvojila je i njegova posada četverca na pariće Teo Padovan, Ivan Burmas, Toni Cetinić i Marko Prižmić, dok je skifist junior Toni Cetinić osvojio brončanu medalju.

Što dodatai nego ...svaka čast !!!!

Tekst: Nenad Kosović , Objavljeno u Sportskim Novostima

Foto: veslanje.hr i Željana Musulin