TRIATLON DUGI KORČULI SE NUDI Marko Polo Izazov od sada 1900 m plivanja 95 km bicikle i 21 km trčanja !

Kategorija: Atletika
Napisao/la Nenad Kosović

KORČULA - Bez njega i pomoći kolega mu iz Triatlon kluba 'Split' ne može proći ni jedna triatlonski događaj u Korčuli ... Ivan Pavić zadnjih desetak godina je krajem travnja prepoznatljivo  lice u Korčulu, ali i zadnje četiri ljeta u srpnju, kada je 'alfa i omega'   organizacije korčulanskog Dječjeg Aquatlonu .

Bilo je tako i nedavno kada je uz pomoć svojih suradnika i volontera  odradio zahtjevan posao oko organizacije  'aquatlona' , a  u okviru Edukativno sportske manifestacije 'Color Run  Swim Fun'. Voditelj i moderator nije krio zadovoljstvo još jednom uspješno organiziranoj manifestaciji ,a njegovo zadovoljstvo bilo je još veće nakon  što je u svojstvu tehničkog direktora dodatno obavio razgovore  organizacije korčulanskog triatlona 'Marko Polo Izazov' koji slijedeće godine obilježava deset godina postojanja

' Zadovoljstvo mi je objaviti da ćemo po svemu sudeći od slijedeće godine umjesto Olimpijskog triatlona Korčula imati  'Dugi triatlon!  Još početkom lipnja na sastanku kojeg je sazvao Gradonačelnik Andrija Fabris načelno je dogovoreno da  krećemo sa novim, u svakom pogledu puno zahtjevnijim triatlonom. Svi koji  su i do sada sudjelovali u organizaciji korčulanskog triatlona,  počevši od Grada Korčule,  Palače Lešić Dimitri, Turističke zajednice Grada , ali i svih ostalih lokalnih zajednica i turističkih zajednica na cijelom otoku dali su  načelni pristanak za  pomoć pri njegovoj organizaciji. Očekujemo ovih dana i njihov službeni, pismeni pristanak.

'Dugi triatlon' uključuje 1900  metara plivanja, 95 kilometara bicikle čija će staza obuhvatiti cijeli otok Korčulu do Vela Luke, te  trkački dio, polumaraton u dužini od 21 kilometar.  U smislu natjecanja to je triatlon tipa 'Half Ironman' poznatog svjetskog  privatnog i imenom zaštićenog natjecanja. U natjecateljskom, organizacijskom smislu, ali isto tako i  promidžbenom dijelu dodatni iskorak grada i otoka Korčule.

Pavić nam je otkrio i neke detalje tog novog triatlona, 1.dugog 'Marko Polo Izazova'...

' Natjecanje bi umjesto dosadašnjeg jednog dana trajalo dva dana . Termin ostaje isti, dakle zadnji vikend travnja. Korčula bi tako i dalje imala epitet prvog triatlona i čast otvaranja triatlonske sezone u Hrvatskoj.  Krenulo bi se već u četvrtak dolascima, u petak bi bio već prvi službeni  'brifing' i trening . U subotu bi se već po ustaljenom rasporedu sa Zonom , startom i ciljem na Spomeniku održavalo prvenstvo osnovnih škola,  sprint triatlon i štafete, popodne opet završni službeni trening za 'dugi triatlon'.  'Olimpijski triatlon' bi se ukinuo ,a  sa 'dugim triatlonom' krenulo bi se u nedjelju u ranijem terminu. Zona za 'dugi triatlon' ne bi bila na  Spomeniku , već je  planiramo da to bude na istočnoj rivi i bila bi otvorena već u subotu navečer. Ciljna vrata odnosno ciljna ravnina bila bi ispod  vrata i stepenica Starog grada što bi cijelom događaju dalo dodatni vizualni efekt i promidžbeni moment jednog grada  spomenika kulture nulte kategorije. Dvostruka veća plivačka ruta održala bi se na dosadašnjem mjestu u akvatoriju zapadne rive.  Ne samo radi same rute već i  promocije otočke 'vinske ture' na vrijeme moramo znati hoće li se u 'Dugi triatlon' i njegova biciklistička staza do Vela Luke i  nazad  prolaziti kroz  Čaru, Smokvicu i Blato.  Trkački dio (21 km) pak bio bi dosadašnji biciklistički, dakle polumaraton od Korčule do Račišća.

Naravno da organizacija dugog triatlona kojeg u Hrvatskoj za sada imaju samo Poreč i Petrčani,  mjesto između Zadra i Nina iziskuje dodatni napor u svim segmentima organizacije.

' Razlika u organizaciji 'olimpijskog' i 'dugog'  triatlona je ogromna , figurativno 'nebo i zemlja'! Kao da je recimo KPK do sada organizirao prvenstvo naših otoka u vaterpolu, a onda mu neko dođe i dade  organizaciju Europskog prvenstva!  Razlika je u sasvim drugačijem pristupu  i psihologiji priči. 'Dugi triatlon' je nešto više od sporta, to vam je stil i način života, ljudi koji se natječu u tome bježe od svakodnevnog stresa u potrazi  za pražnjenjem i svojim krajnjim tjelesnim granicama. S turističke strane to je u svijetu sport boljeg , srednjeg plateženog staleža koji na takve destinacije redovito ostaje tri-do četiri dana i redovito dolaze u pratnju ! Naravno za sve to potreban je jak i ' na vrijeme' odrađen  marketing, ponajviše od  strane turističkih zajednica.  Triatlon kluba ' Split' putem naše baze podataka natjecatelja, klubova i saveza koje imamo iz dosadašnjih natjecanja učinit će svoj dio posla, ali najveći zadatak imaju turističke zajednice i hotelske kuće na ovom području.Treba znati  da iza svake  priče 'dugog triatlona' i u svijetu i kod nas stoji jedna poznata hotelska. Recimo u Petrčanima je to  lanac hotela  'Falkestainer', u Poreču 'Plava laguna', u Korčuli  nadamo se  da će svoju financijsku,  promidžbenu i svaku drugu priliku iskoristiti HTP 'Korčula'

Hoće li ukidanjem 'olimpijskog triatlona  'Marko Polo Izazov' , sa novim  'dugim' triatlonom' izgubiti i dio dosadašnjih natjecatelja i klijentele ?

 'Ne ! Dapače ! U dobrom dijelu triatloncima je puno zanimljiviji  'dugi' nego 'olimpijski triatlon', baš u onom prije spomenutom psihološkom pristupu ! Mnogima je 'olimpijski triatlon' malo , a 'dugi je već pravi i izazov! Da se razumijemo u ovih deset godina postojanja svog triatlona Korčula je postala prepoznatljiva triatlon destinacija , ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe. Dugim triatlonom ta njena prepoznatljivost diže se za razinu više. S druge strane privući će još poznatije natjecatelje iz svijeta triatlona, iako su dosadašnji sudionici predstavljali vrh u našim pa i u regionalnim okvirima. Da i ne mijenjamo i da zadržimo dosadašnji fond novčanih nagrada biti ćemo itekako privlačni. Realno je očekivati u prvom izdanju 'dugog triatlona u Korčuli između 250 i 300 natjecatelja.'   

Pavić je za kraj još jednom naglasio važnost da se što prije dobije suglasnost ostalih lokalnih i turističkih zajednica na otoku Korčuli. Ne samo radi organizacije nego i same promidžbe prvog dugog triatlona 'Marko Polo Izazov 2020' .  

'Čim se to dobije u svijet kreće informacija o tome , a najkasnije do polovice listopada moramo objaviti  kompletni raspis jubilarnog 10.  po redu  i 1. 'Dugog' triatlona ' Marko Polo Izazov'

Foto Naslovnica: Ivan Pavić 

Snimio: N.Kosović