Hajduk 1932…Platili danak smjeni generacije

Kategorija: Nogomet
Napisao/la Nenad Kosović

VELA LUKA – Kada u odnosu na prošlu, u sezonu krenete bez skoro cijele momčadi, onda vam očekivanja u istoj i nisu baš prevelika. Upravo tako bilo je i nogometašima velolučkog Hajduka 1932 koji su jesenki dio sezone završili na predzadnjem mjestu u 1.ŽNL-e DNŽ-e. Tri pobjede i osam  poraza učinak je momčadi sa Močnog laza, u odnosu na protekle sezone puno lošije …

Slaže se s time i tajnik kluba Ivo Maričić, nekada poznati velolučki nogometaš, 90-tih godina nogometaš prvoligaša Šibenika.

- Izostanak iskusnih D.Gugića, Druškovića, S.Zlokića, pa nešto mlađih E.Oreba, A.Golića, T.Andreisa, N.Prižmića, T.Žuvele, H.Žuvele i A.Berkovića ni većim i jačim klubovima od našeg ne bi bilo lako nadomjestiti. Nadovezala se tome i promjena trenera prve momčadi, nakon tri sezone Edi Žuvela je odstupio preuzevši pomladak kluba, a na njegovo mjesto stigao Nikša Skokandić. Pripreme su kasnile radi turističke sezone koja je još bila u tijeku, a odaziv treninzima bio mali. Sve je to naravno utjecalo da jesen  bude ovakva, iako se tijekom natjecanja radilo dobro.

- Očito je neiskustvo učinilo svoje ?

- U momčad je ostao jedino iskusni vratar Gorjan Stipković, a uz njega  sve redom golobradi mladići. Neiskustvo je rezultiralo gubitkom puno bodova, no unatoč svemu tim mladićima treba odati priznanje. Prvenstvo smo solidno otvorili domaćim pobjedama protiv Gusara i Croatie, a onda je uslijedio  crni niz od šest uzastopnih poraza, a posebno boli onaj u Žrnovu. Tek u predzadnjem kolu kada se momčadi priključilo par iskusnijih igrača stigli smo i do treće pobjede protiv Metkovića. Ni golovima se nismo iskazali, postigli smo samo osam, a primili ih petnaest.

- Proljeće bi ipak trebalo biti uspješnije?

- Pripreme ćemo započeti sredinom siječnja. Nadamo se jednom pravom proljetnom 'buđenju' momčadi koja će se ojačati povratkom još nekoliko igrača koji će nam nadamo se pomoći u proboju prema sredini, bude li prilike i prema vrhu. Ovo što nam se dogodilo tijekom protekle jeseni rezultat je smjene generacije, stoga je plasman manje-više očekivan… No budućnost kluba i velolučkog nogometa koji je uvijek znao iznjedriti veliki broj vlastitih mladih nogometaša je bez sumnje neupitna…