ROLAND VARGA Marija Tolj može biti nova Sandra Perković!

Kategorija: Atletika Kreirano: 08 Listopad 2018 Objavljeno: 08 Listopad 2018
Napisao/la Nenad Kosović

 

OREBIĆ - Rolanda Roberta Vargu (42) znamo kao nekadašnjeg mađarskog i hrvatskog reprezentativca u bacanju diska. 42-godišnjak rođen u Budimpešti nekadašnji hrvatski rekorder u disku pod zastavom 'Lijepe naše' nastupio je na Olimpijskim igrama 2012.g.u Londonu, a na ovogodišnjem 'Hanžeku definitivno se oprostio od natjecateljskog diska.

Varga je zadnjih sezona ipak poznatiji kao trener najperspektivnije hrvatske bacačice diska Marije Tolj, mlade djevojke iz Orebića, članice zagrebačkog AK 'Dinamo-Zrinjevac'. Uhvatili smo ga upravo u najvećem pelješkom mjestu gdje je uhvatio par dana odmora...

'Suradnja traje već četiri godine, preuzeo sam je nakon smrti legendarnog Ivana Ivančića kod kojeg je trenirala. Do tada se bavila isključivo kuglom, disk do tada nije bacala. Marija je iznimni bacački talent i potencijal'odmah nam je Varga dao do znanja što misli o svojoj učenici s kojom je, priznaje nam, u budućnosti zacrtao velike sportske planove i ciljeve.

  'Marija je 'top' talent i tvrdim odgovorno da jednog dana može postati druga Sandra Perković! Njezin potencijal gotovo da nema granica, posjeduje sve fizičke, radne, ali i sve ostale predispozicije'.

Odmah nam je time 'ubacio bubu u uho', a pitanje i usporedba sa Sandrom u dobi u kojoj je sada Marija postalo je nezaobilazno ...         

'Jednim dijelom ti su potencijali čak i bolji nego Sandrini u njenoj dobi! Marijin osobni rekord je 57.90 m. Sandra je u njenim godina istina imala već bačenih 62 m, ali se u to vrijeme sa diskom bavila duže od Marije, gledajući tako tu su negdje 'smatra Varga koji sa Marijom trenira dva puta dnevno. Ujutro su uglavnom na bacalištu, poslijepodne u teretani ili na trkačkoj stazi.

 'Naporno je i sada, iako je ona još uvijek zapravo na početku. Sve je to pak još uvijek u domeni 'čuvanja' da se ne preoptereti jer je jako mlada. Idemo korak po korak, svake godine planski podižemo intezitet treninga i broj hitaca. Prostor za Marijin napredak je vjerujete doista ogroman'

 Državne titule u mlađim uzrastima Marija je davno prevladala. Kada se na PH-e ne natječe neprikosnovena Sandra, naravno njen sportski idol i uzor, onda je državna titula u disku za još uvijek juniorku Mariju doslovno rezervirana i u seniorskoj konkurenciji.

Ono najdraže i njoj i treneru na međunarodnoj sceni dogodilo se ove sezone u portugalskoj Liersi, na Europskom atletskom kupu gdje je osvojila zlatnu medalju. Sezonu je začinila i osobnim rekordom 57.90 u ožujku u Splitu što je Mariju tada lansiralo na čelo Svjetske juniorske rang liste u disku. Pamte i jako dobar nastup na seniorskom EP-u u Berlinu u kolovozu, gdje je imala čast zajedno sa Sandrom Perković predstavljati Hrvatsku. Protekle sezone pamte i onu drugu stranu medalje, neugodnu ozljedu…Dogodila se Mariji nažalost u najnezgodnije vrijeme.

'Na početku sezone, sredinom svibnja. Pet tjedana je bila izvan  treninga pa iako se relativno brzo oporavila ostavilo je to itekako traga. Više u njenoj glavi i psihi nego u fizičkom smislu. Utjecalo je to na njen nastup na juniorskom SP-u u Tampereu za koje je plan bio tempiranje formueza medalju. No to se događa, dio je to sporta i na to ne možeš utjecati, a uvijek moraš računati'  

Kako je sezona odmicala Marija Tolj se vraćala. Slijedio je jako dobar nastup na spomenutom seniorskom SP-u u Berlinu među svjetskom elitom u disku. Jednako kao i na njenom već drugom 'Hanžeku'. Opet u društvu svjetske elite postigla je treći rezultat karijere, da bi nešto kasnije na PH-e bacila samo 4 cm do osobnog.

'U Tampereu bi sa takvom formom i rezultatima sigurno bila na postolju'ističe Varga usput nam otkrivši zajedničke ciljeve u slijedećoj sezoni u kojoj očekuje potvrdu Marijinog potencijala.

Za još juniorku očekivanja su velika, posebice u mlađe-seniorskoj (U-23) europskoj konkurenciji.

'Idemo u obraniti zlatnu medalju na Europskom mlađe-seniorskom Kupu, kao i mlađe-seniorskom EP-u. Ne bude li nepredviđenih okolnosti i tamo  ciljamo medalju, ali i rezultat za plasman na seniorsko SP slijedeće godine u Dohi!

Autor teksta Nenad Kosović

Dijelom korišten audio zapis Radio Korčule autorice Lucije Mrgudić

FOTO: Privatna arhiva i IAAZ Zagreb

Objavljeno u Sportskim Novostima 07.listopada 2018.g.

 

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

                      

TV Sport Danas