MIRAKULI MUNDIJALA (1) Urugvaj 1930, Italija 1934, Francuska 1938... Znate li koji je nogometaš Hajduka nastupio u Finalu SP-a ?

Kategorija: Iz povijesti sporta Kreirano: 15 Svibanj 2018 Objavljeno: 15 Svibanj 2018
Napisao/la Nenad Kosović

Točno je mjesec dana do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji... Kao i u svim prethodnom, tako i u ovom 21.po redu nogometnom Mundijalu neće nedostajati uzbuđenja, nezaboravnih poteza na travnjaku, iznenađenja, obrata, golova za pamćenje, spornih detalja .. .. Ali i onih za nogomet neobičnih događaja, ponekad apsurdnih i bizarnih, kako na terenu tako i oko njega...

 

Prije četiri godine, tada povodom SP u Brazilu bavili smo se poveznicima našeg kraja sa tim natjecanjem, a ovaj ćemo se put dotaći sporednih, često raritetnih događanja, doznati neke manje poznate nekima i manje važne stvara, a koje su uz one sportske redovito sastavni dio najpopularnijeg sportskog događaja na svijetu.

Biti ćemo pritom i malo lokalno nastrojeni, pa ćemo spomenuti i  igrače splitskog Hajduka koji su do sada igrali  na Svjetskim nogometnim prvenstvima.

 

SP Urugvaj 1930.

Krenuti ćemo sa onim prvim SP u nogometu održanim u Južnoj Americi u Urugvaju 1930.g. Ta južnoamaerička država domaćinstvo je dobilo u godini kada je slavila  sto godina nezavisnosti. Nastupilo je 13 zemalja, od čega četiri iz Europe i devet iz Južne Amerike.

Finale je bilo južnoameričko  Urugvaj je pred više od 90 tisuća gledatelja pobijedioArgentinu rezultatom 4:2.

-  Francuz  Lucien Laurent je upamćen kao prvi koji je postigao gol u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava.  Dogodilo se to u 19. minuti prve utakmice između Francuske i Meksika (4:1).

- Američka nogometna reprezentacija na tom je prvom Mundijalu stigla je do polufinala, a zanimljivost je svakako da u  momčadi nije bio ni jedan nogometaš rođen u SAD-a !

- Neobičnu nagradu nogometašima svoje zemlje tada je podario rumunjski Kralj Karol koji jer bio je veliki zaljubljenik u nogomet. Bilo mu je itekako stalo Rumunjska nastupi na prvom Svjetskom prvenstvu, pa je omogućio igračima tromjesečni odmor i izostanak sa posla. Kažu da je Kralj Karol  tada imao i ulogu u pomoćnog trenera reprezentacije, da je čak znao i sastavljati  momčad.

-  U Urugvaju je odigrano je 18 utakmica, a raritet je da ni jedna nije završila neodlučenim rezultatom !

-  Nastupila je i reprezentacija Jugoslavije, ali ne i hrvatski igrači. Bilo je to vrijeme uvođenja 'Diktature' Kralja Aleksandra , u okviru koje je NSJ,  do 1930.g. stacioniran u Zagrebu, prebačen u Beograd. Zbog toga su osmorica hrvatskih igrača koji su bili reprezentativci odbili nastupati za Jugoslaviju!  Među njima trebali su i putovati ali nisu i igrači Hajduka Bonačić i Dešković. Na put u daleki Urugvaj otišli su tako samo igrači beogradskih klubova BSK-a, Jugoslavije i BASK-a te trojica igrača koji su igrali u Francuskoj

- Najbolji strijelac prvenstva u Urugvaju 1930.g. bio je Argentinac Guillermo Stabile sa 8 postignutih golova. 

 

SP Italija 1934.g. 

Četiri godine nakon Urugvaja Svjetsko prvenstvo je odigrano u Italiji. Prvi put na europskom tlu,  a za plasman su se prvi put i igrale kvalifikacije. Nastupilo je u 16 momčadi,  kao i na prethodnom Prvenstvu pobjednik bio domaćin. Italija je u finalu pobijedila Čehoslovačku sa 2:1.

Nama je posebno zanimljivo da je na tom prvenstvu igrao kasnije igrač splitskog Hajduka Čeh Jiri Sobotka, postao  viceprvak svijeta i bio je jedna od zvijezda prvenstva i do danas je do danas ostao i jedini igrač splitskog velikana koji je igrao Finale Svjetskog prvenstva. Sobotka je inače  postao član Hajduka u siječnju 1940.g.

-  Jedini je nogometaš u povijesti koji je sa dvije različite reprezentacije igrao finale svjetskih prvenstava Luis Monti. U Urugvaju je igrao za Argentinu koja je u finalu poražena od domaćina 4:2, a u Italiji je igrao za domaćina koji je slavio 2:1 protiv Čehoslovačke.

...  U četvrtfinalima se dogodila prva ponovljena utakmica u povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava između  Italije i Španjolske u kojoj ni produžeci nisu odlučili pobjednika . Kako u tim slučajevima još nisu bili uvedeni jedanaesterci odigrala se još jedna utakmica u kojoj je Italija pobijedila 1-0, a istim je rezultatom Italija pobijedila i Austriju u polufinalu i tako osigurala nastup u finalu. Od tada Talijane nekako prati to da se na natjecanjima i u važnim utakmicama imaju sreće , da su redoviti na velikim natjecanjima imali 'devet života' ...Ne i u zadnjim U KvalifikAcijama za Rusiju, jer  je u 'baražu' u dvije utakmice  Švedska bila bolja i zalupila im vrata za nastup na Svjetskom prvenstvu.

 - Italija je  do zlata stigla uz veliku pomoć sudaca. Finale se igralo na Stadionu Nacionalne fašističke partije (Stadio Nazionale PNF).  Do sedamdesete minute vodila je Čehoslovačka, da bi pred sam kraj Talijani izjednačili, a kasnije u produžetcima dodali još jedan gol za pobjedu i trofej.

Brojne su sudačke odluke presuđivale u  korist domaćina. U četvrtfinalu naprimjer  protiv Španjolske, kada je švicarski sudac Rene Mercet toliko očito favorizirao domaćina, da mu je kasnije čak i Švicarski nogometni savez doživotno zabranio rad u nogometu !

- U Italiji je za Austriju igrao i legendarni Matthias Sindelar, sjajni nogometaš i veliki antifašist koji je glavom platio sudjelovanje u antifašističkom pokretu u Austriji.

- Na ovom prvenstvu odigrana je i prva neriješena utakmica uopće. U četvrtfinala u utakmici između Italije i Španjolske (1:1),a bila je to već 30-ta  utakmica odigrana na SP-ima !

Prvi strijelac prvenstva bio je Oldrich Nejedly iz reprezentacije Čehoslovačke sa 5 golova.

 

SP Francuska 1938.g.

Prvak svijeta  te godine u Francuskoj opet je bila Italija , obranivši titulu u utakmici protiv Mađarske pobijedivši je u finalu rezultatom 4:2. Francuska je dobila domaćinstvo, drugo za redom u Europi, zbog čega je Urugvaj u znak protesta bojkotirao natjecanje. I to, nakon Italije 1934.g.  drugi put za redom . Urugvaju se pridružila tada i Argentina koja je također odbila nastupiti. Igralo se kao i na prethodnim prvenstvima na ispadanje. Vezano uz to treba istaknuti da se Kuba  na prvenstvo plasirala bez ijedne odigrane utakmice u kvalifikacijama jer niti jedna reprezentacija iz Sjeverne i Južne Amerike nije željela doći u Francusku

Legendarni vratar Čeh František Planička, ostao je upamćen da je odigrao svih 120 minuta četvrtfinala protiv Brazila sa -  slomljenom rukom ! Tada naime nije  bilo mogućnosti zamjene, a nije želio ostaviti svoju momčad na cjedilu.

 -  Kad su izašli na utakmici protiv Norveške u Marseilleu talijanski igrači  publiku su pozdravili fašističkim pozdravom. Cijeli stadion je zviždao, čak i sami talijanski navijači, no kako su igrači dobili upute da ne spuštaju ruku sve dok se zvižduci ne stišaju, sve skupa je to potrajalo dobrih desetak minuta!

-  U reprezentaciji Čehoslovačke nastupio je Karel Senevski tada igrač splitskog Hajduka.

Najbolji strijelac prvenstva bio je Brazilac Leonidas sa 7 postignutih golova.

.....................................

Izvor:  FIFA-a ,  Wikipedia, Službene stranice HNK 'Hajduk'  i Jurica Gizdić,  razne Internet stranice

 

Svi prilozi i fotografije iz serijala '  Mirakuli Mundijala' , uključujući i ovaj biti će na Marko Polo Sportu arhivirani u rubriku/ kategoriju  'Iz povijesti sporta'.

 

.....Since 1988... Tel. 020 715 584.....Mob.091 506 65 34
Novo! Novo! Novo! ........Na Autobusnom kolodvoru Korčula ....Telefon 715- 584

                                   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

infograf

 

 

 

 

 

 

 

                      

TV Sport Danas