Naši u svijetu: Helena Jackson Poša - prvak Novog Zelanda u biciklizmu

altAUCKLAND / KORČULA - Rijetko imamo priliku objavljivati priloge  u rubrici '' Naši u svijetu'' u kojoj upoznajemo uspješne sportaše u svijetu porijeklom iz ovih naših krajeva. Stoga  nam je iznimno drago da smo ovih dana u Korčuli upoznali jednu mladu 16-godišnju djevojku hrvatskih korijena koja je sportski prvak svoje zemlje . Helena Jackson Poša ,  zajedno sa svojom školskom ekipom ''St. Cuthberts College'' iz Aucklanda prvakinja  je Novog Zelanda u biciklizmu. Svestrana sportašica Helena uz to se bavi još sa dva naporna sporta u kojima je biciklizam sastavni dio - triatlonom  i duatlonom  i u kojima je jednako tako uspješna i u pojedinačnoj konkurenciji.

 

   - Na pojedinačno prvenstvu Novog Zelanda u svojoj konkurenciji u triatlonu ove godine  zauzela sam drugo mjesto , dok sam u duatlonu ( trčanje + biciklizma ) bila treća . Uz to u  duatlonu sa  svojom školskom ekipom također držim i nacionalni rekord  Novog Zelanda u toj kategoriji - kaže nam Helena koju smo  ovih dana upoznali u Korčuli gdje je sa svojom majkom Anitom i dvije godine mlađom sestrom Lucy u posjetu svojima baki i djedu.                                                                                                                        

        Helena dolazi iz obitelji gdje je sport oduvijek bio  dio svakodnevnice . Obitelj  potječe sa otoka Korčule, pedesetih godina prošlog stoljeća djed Pupnaćanin Nikola Poša  i baka Marija rođ. Marelić iz Čare  kao mladi supružnici trbuhom za kruhom odselili su u tu dvadesetak  tisuća kilometara daleku prekomorsku zemlju. Helenin otac Hugo Jackson bavio se  jedrenjem, majka Anita tenisom, a dva ujaka u Novom Zelandu su dobro znane sportske osobe -  Mate Poša je 1986,g, bio boksački amaterski prvak Novog Zelanda u teškoj kategoriji, a drugi ujak Paul Poša  poznati je nogometni  trener, koji je sa najboljim tamošnjim nogometnim klubom Auckland City FC prije dvije godine osvojio titulu prvaka Novog Zelanda  i Oceanije te odveo klub na FIFA World Club Cup u Abu Dhabiju.

- Kakve su Helenine sportske ambicije  upitali smo je...

 - Za sada je najvažnije da završim školu, još mi preostaje jedna godina srednjoškolskog  školovanja... Želja mi je da potom upišem Univerzitet i da se uz studiranje bavim  triatlonom. Iskreno - san mi je to ostvariti upisom na nekom od prestižnih američkih univerziteta na kojima ima uvjeta za napredovanje i u ovom  sportu. Unatoč tome što sam  još uvijek kadetkinja- juniorka očekuju me uskoro i nastup na  Prvenstvo Novog Zelanda za triatlonce u kategoriji  iznad 19 godina gdje očekujem dobar plasman, kojim bi  izborila pravo nastupa za reprezentaciju Novog Zelanda na Svjetskom triatlonskom prvenstvu koje će se 2012.g. će godine održati  u Aucklandu. U tome mi najviše pomaže moja trenerica Toni Bradshaw - bivša reprezentativka Novog Zelanda u biciklizmu , koja je nastupala na Igrama Commonwealtha 2006.g. i koja stalno radi sa mnom.

- Ima li šansi da Helenu vidimo slijedeće godine  na Marko Polo Challenge - triatlon natjecanje koje je smo ove godine imali priliku upoznati u Korčuli ?

- Da čula sam o tome i vidjela to na Vašem portalu... Jasno da obzirom na udaljenost i obaveze u školi da je to za sada teško ostvarivo. No kada završim školovanje, nadam se da ću i jednog dana kao natjecatelj doći u Korčulu ...

Poželjeli smo Heleni puno uspjeha na predstojećim natjecanjima, te da ostvari plasman na Svjetskom triatlonskom prvenstvu, ali  dakako -  i  dođe na naš Korčulanski  triatlon kojeg je ove godine uspješno pokrenula Palača ''Lešić Dimitri''. Na prvom organiziranom triatlonu u povijesti grada Korčuli u svibnju najstarija službena učesnica bila je gospođa Suzette Thompson iz Australije . Možda uskoro najmlađa triatlonka u službenoj natjecateljskoj konkurenciji na  istom bude iz još jedne nama daleke prekomorske  zemlje  - ''naše gore list '' -  Helena Jackson Poša !

 

                              alt

 

 

           alt

 

 

                     alt

 

 

           alt

 

 

          alt

 

 

                    alt

 

 

 

             alt

 

 

 

              alt

 

  Helena sa djedom Nikolom, sestrom Lucy , majkom Anitom i bakom Marijom u Korčuli

 

 

                        alt

 

                       Helena Jackson Poša