NATASHA TROJAN Vaterpolo vratarka prvakinja Katalonije i Španjolske !

KORČULA - Iako priča  traje samo godinu dana mogla bi  završiti po onoj dobro znanoj da ' jabuka ne pada daleko od stabla…' A  jabuka, bolje reći 'jabučica'  se zove  Natasha Trojan , četrnaest  joj je godina , kćerka je Darija Trojana  nekada poznatog korčulanskog vaterpoliste . Znamo to počeo je u  KPK, pa onda igrao za splitski Mornar,  zagrebačku Mladost, pa u  talijanskoj Firenci, vaterpolo kruh potom dobrano zagrizao u Španjolskoj  u  pet klubova Manjuicu,  Barceloneti , San Andreu, Pueblo Nuevu i  Mediteraniu

 Za mlađe uzraste  ovog potonjeg španjolskog prvoligaša pak nastupa i  njegova Natasha,  zadnju  godinu jako  posvećena  vaterpolu ali za razliku od svog oca koji je  karijeru  gradio kao igrač , ona se odlučila biti -  vaterpolo vratarka .

Protekle je  godine  ' mala Trojanka' na vratima Mediteranea postala nezamjenjiv dio  ekipe i odmah  prve natjecateljske medalje objesila  oko vrata…

-  U kategoriji mlađim kadetkinja  prvakinje smo  Španjolske i doprvakinje  Katalonije.  Branila sam i za  kadetkinje Mediterranea , osvojile smo također  zlato i srebro samo obrnuto – prve smo bile na prvenstvu  Katalonije i druge u Španjolskoj  - ispričala nam je Natashadodajući da je zbog tih  natjecanja ove godine i dosta kasnila na  već uobičajeni omiljeni dolazak u Korčulu. Otkrila nam  usput da je tata Dario u KPK  zapravo u vaterpolo prve zaplivaje napravio kao – vratar.  A u  onu priču ' o stablu i jabuci'  dobro je upala i mama Sandra koja je i danas blizu sporta – profesor je tjelesnog odgoja.

Natashin napredak  na vaterpolo vratima  nije promakao  ni očima španjolskih vaterpolo stručnjaka koji su je već pozvali u reprezentaciju Katalonije u ovom uzrastu . 

- Ponuđena joj je stipendija vaterpolo saveza Katalonije,  ista podrazumijeva  plaćeno školovanje i treniranje tijekom cijele godine u Športskoj školi Katalonije .  Za sada je nismo htjeli prihvatiti, već smo dogovorili da najprije godinu ide samo na popodnevne  treninge i to nakon što ujutro uobičajeno pohađa školu . Smatramo  da joj je škola ipak najvažnija, i da je još uvijek prerano da se toliko okupira sportom  -  kaže Darijo koji je  nakon završene igračke  karijere ostao u ili je blizu vaterpolu… Najprije kao vaterpolo sudac,  potom o već niz godinama  zastupnik proizvođača sportske opreme  Turbo .    

  Da  Natasha ima ono 'nešto' za vaterpolo vratraku  osvjedočili prije neki dan gledajući je na vratima kapekaških mlađih kategorija protiv vršnjaka njemačkog Bremena.  Škare, postavljanje na vratima  i refleksi , fizičke predispozicije koje će, bude li na tatu Darija, naravno biti i još i veće i jače …I ono  puno važnije… Ima veliku  volju za rad i treniranje i napredovanje u ženskom vaterpolu,  sportu  u koji je u  Španjolskoj jako popularan i u kojem je ta zemlja na zadnjem Svjetskom prvenstvu održanom u Barceloni osvojila zlatnu medalju!

 

 

 

Natasha Trojan 

 

 

 

 

 

                                                                   Foto: N.Kosović