DESET GODINA OD PRVE MEDALJE SA SVJETSKIH OTOČKIH IGARA Andrea i Marina bile su prve, slijedili su ih po dva puta Nikola i Tomislav, te rukometaši

Napisao/la Nenad Kosović

Već četiri godine otok Korčula nije sudionik Svjetskih otočkih igara, no ipak se lijepo  prisjetiti  osam sudjelovanja njenih mladih sportaša na toj sportskoj manifestaciji.  

Prvo neslužbeno sudjelovanje otoka Korčule bilo je na Siciliji 2006.g., a   ovih se dana prisjećamo  svibnja 2007.g.  i osvajanja prve medalje za otok Korčulu na tom natjecanju.

Bilo je to  na Igrama  na Korzici od 23. do 27.svibnja 2007.g. . Održavale su se  u nekoliko korzikanskih gradova, otvaranje je blio u Bastiji , potom se noćnom plovidbom trajektom selilo u u glavni grad  Ajjaciio  gdje  su se održavao najveći broj natecanja , te na kraju i održan ceremonijal zatvaranje Igara.

A tamo su naše tenisačice Andrea Blažević i Marine Prosenice  iz Tenis kluba 'Korčula'  osvojile tada za otok Korčulu prvu službenu medalju ! U finalnoj utakmici tada su poražene od Kanarskih otoka 2:1 i donijele našem otoku srebrnu medalju . Uz to naša Andrea Blažević proglašena je i najboljom igračicom teniskog turnira.   

Podsjetimo  na Korzici te se godine natjecalo i u nekoliko demonstracijskih /neslužbenih  sportova, u kojima su naši sportaši osvojili medalje u taekwondou, boćanju, šahu i nogometu.

Na svim  slijedećim  igrama osim na  dalekom Guadeloupeu  2008.g. i Siciliji 2011.g.  korčulanski škoj imao je barem jedno osvojeno odličje .

Na Mallorci slijedeće 2009.g  Nikola Damjanović  osvojio je broncu u  skoku u vis.   Mladi Blaćanin je i slijedeće 2010.g. godine na Igrama održanima na Azorima postigao još bolji rezultata srebrnim odličjem u istoj disciplini . Na  istim igrama brončanu medalju donijeli su prvi put i korčulanski rukometaši složeni od tada pomlatka Rukometnog kluba 'Korčula' .

Korčula je drugi put putovala  na Siciliji 2011.g.  kada doduše nije bilo medalje, ali su osvojena tri četvrta mjesta u atletici .  Već slijedeće 2012.g. godine krenuli su opet u uspjesi i medalje iz 'atletske radionice'  bračnog para Gordane i Nenada Šeparovića iz Blatu.  U disciplini skok u vis  naš nositelj medalje  na  Sardiniji bio je Tomislav Nadilo  osvojivši srebrnu .  Tomislav je medalju ponovio   i slijedeće  godine  2013.g.na Korzici osvojivši broncu. Od tada Korčula više nije sudjelovala na Igrama... Dakle u službenoj konkurenciji u osam  sudjelovanja  ukupno  šest  medalja, tri  srebra i tri i bronce.

U međuvremenu igre su se bez Korčule održavale još 2014.g. opet na Korzici,  2015.g. opet na Azorima  i 2016..g  na Balearskim otocima.

Ove godine domaćin 21. Igara  bio je daleki karipski otok Martinique . Od 09. do 14. svibnja njegovih je šest gradova ugostilo  mlade sportaše u 12 sportova  - atletici, jedrenju , gimnastici, stolnom tenisu, nogometu, odbojci, triatlonu, plivanju, judu, karateu, tenisu i ragbiju.

Ovogodišnji ukupni pobjednik igara je domaćin Martinique, ispred Azora i Korzike.

Domaćin 22. Igara  slijedeće 2018.g. godine je opet Sicilija.

 

Fotografija Naslovnice : Andrea Blažević i  Marina Prosenica  2007.g.  prigodom primanja medalje i trofeja na  Korzici

Snimio: Nenad Kosović