OBLJETNICA Uz 56. godina u organiziranog djelovanja nogometa na otoku Korčuli

Napisao/la Dinko Oreb

 

BLATO – Iako je športska nogometna aktivnost na području otoka Korčule započela davne 1912. godine kada su braća Šeman donijela na otok prva Pravila nogometne igre (tada se nogomet počeo njegovati u organiziranim družinama i klubovima, kao što su bili Komit (Korčula), Val (Vela Luka) i Val (Blato), a kasnije Hajduk (Vela Luka), Zmaj (Blato), Jadran (Smokvica),Čara, Korčula, Omladinac (Lastovo), Orebić i Lovište), 27. ožujka 1960. godine,

 

 dan kada je osnovan Nogometni centar otoka Korčule sa sjedištem u Korčuli, smatra se početkom organiziranog djelovanja, rada i aktivnosti ove sportske organizacije. Nakon nekoliko početnih godina rada i ne baš istaknute aktivnosti Nogometni centar se 1964. godine seli u Blato, gdje do danas još uvijek djeluje.

Reorganizacijama u nogometnom športu koje su provedene 80-tih i 90-tih godina, nadležnost Nogometnog centra otoka Korčule prelazi u nadležnost Nogometnog saveza Dubrovnik, te postaje Nogometni odbor općina Korčula – Pelješac – Lastovo. U tom razdoblju NOO Korčula – Pelješac – Lastovo organizirano je okupljao sedam klubova, i to sa područja otoka Korčule (Hajduk, Zmaj, Jadran i Čara),dijela poluotoka Pelješca (Lovište iOrebić) i otoka Lastova (Omladinac), te je redovito organizirao i vodio općinska i kup natjecanja seniora, juniora i pionira.

Također, u okviru NOO Korčula – Pelješac – Lastovo djelovale su i dvije strukovne organizacije, i to Savez nogometnih sudaca koji je okupljao 20-tak aktivnih sudaca, i Savez nogometnih trenera koji je brojio 10-tak trenera. Međutim, zbog opadanja interesa za navedenim kadrovima, obje stručne organizacije su se postupno osipale, te se danas njihov broj sveo na samo dvije aktivne sudačke „trojke“, te nekoliko trenera i delegata. 

Danas, Nogometni centar Korčula – Lastovo sa sjedištem u Blatu, djeluje u okviru ŽNS dubrovačko-neretvanskog, te organizirano okuplja pet klubova; Hajduk (Vela Luka), Zmaj (Blato), Jadran (Smokvica), Omladinac (Lastovo) i Žrnovo. Također, NC Korčula – Lastovo redovito sudjeluje u organizaciji nogometnog kupa klubova područja Korčule i Lastova, te sudjeluje u organizaciji Memorijalnog nogometnog turnira mlađih kadeta „Želimir Žanetić“.

Povodom obilježavanja 56. godišnjice djelovanja NC Korčula – Lastovo, i ovom prilikom još jednom iskazujemo iskrenu zahvalnost svim bivšim i sadašnjim sportskim „funkcionerima“, svim vrijednim sportskim amaterima i entuzijastima, i svim bivšim i sadašnjim klubovima otoka Korčule, Pelješca i otoka Lastova.

Također, zahvaljujemo se i ŽNS-u u Dubrovniku, ŽNS-u u Splitu, HNS-u, i svima koji su na bilo koji način podupirali i promicali, i koji još uvijek podupiru i promiču nogometni sport na našem području.     

Živjeli !!!

U Blatu, 27. ožujka 2016. godine