Ususret Brazilu (10): Maradona je samo 'neko vrijeme bio porijeklom' sa Korčule…

Napisao/la Nenad Kosović

Spomenuli smo u više navrata u našem serijalu 'Ususret Brazilu '  i velikog  Diega Armanda Maradonu, uz Brazilca Edsona Arantesa dos Nascimenta poznatijeg  kao Pele možda i najvećeg nogometaša svijeta svih vremena i pritom se zasigurno prisjetili svima nama sa otoka Korčule jako zanimljive priče aktualne 2002.g.  Tada je  naime iz njegove postojbine Argentine stigla senzacionalna vijest da je veliki Diego ni manje ni više porijeklom sa  našeg otoka ! Bila je to 'bomba'  koja je dobrano  uzbudila našu i ne samo korčulansku javnost,  povezivalo ga se čak sa potocima Marka Pola , kovali planovi kako ga dovesti na Korčulu…

Nakon što je krenulo s Korčulom, kasnije se oglasilo  mjesto Prapatnjak kraj Novog Vinodolskog  u Hrvatskom primorju koje je navodno i u crkvenim knjigama pronašlo vezu Maradone i tog mjesta… Što se Korčule tiče nakon toga je sve utihnulo, nekih konkretnijih dokaza o njegovom korčulanskom podrijetlu više nije bilo…No bilo kako bilo, bilo je lijepo  i promidžbeno korisno povezivati Korčulu i Hrvatsku sa nogometnim ' vanzemaljcem'  kako su ga u  svijetu  'najvažnijeg sporedne stvari ' za njegova vremena smatrali i nazivali...

 Diego Armando Maradona (1960) je sa reprezentacijom Argentine, za koju je odigrao 91 utakmica i postigao 34 gola,  bio  prvak svijeta 1986.g. ,a četiri godine kasnije u Italiji  i osvajač srebra nakon što su u finalu izgubili od Njemačke.

Na SP u Meksiku 1986.g.  kada su se 'gaučosi' okitili zlatom Diego je bio dvostruki  strijelac u 4.finalnoj  utakmici Argentine protiv  Engleske. Prvi i drugi njegov gol na toj  utakmici i dan danas se prepričavaju . Prvi je  Diego postigao rukom i kasnije ga nazvao 'Božjom rukom'….

 No zato je drugi  Maradonin gol na istoj utakmici nogom zaista remek djelo za nogometnu – antologiju !  Pogledajte oba ta njegova gola   OVDJE 

Kasnije je  Argentina u polufinalu pobijedila Belgiju (2:0) a potom i u finalu, u dramatičnom dvoboju  Njemačku   (3:2). Maradona je tada proglašen najboljim nogometašem Prvenstva.

Diego je karijeru je započeo u klubu Argentinos Juniors , igrao za Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu, i Newell's Ols Boysie.  Nakon što je okončao igračku karijeru, okušao se u nekoliko klubova kao trener,a  bio je selektor nogometne reprezentacije Argentine na zadnjem SP u Južnoj Africi kada su argentinski nogometaši u osmini finala ispali protiv Njemačke (0:4)

Kao podsjetnik na navodnu vezu Korčule i Maradone pročitajte neke od članaka na tu temu koje smo pronašli na Internetu :

'Maradonin pradjed sa Korčule zvao se – Mateo Kariolić !              OVDJE 

 

'Maradona ima veze sa Korčulom !'    OVDJE 

 

'Maradona je iz Praputnjaka, a ne sa Korčule '    OVDJE