Ususret Brazilu (4): 'Naše gore list' Ivan Vicelich jedini je igrao na SP-u u nogometu !

Napisao/la Nenad Kosović

 Jedini nogometaš koji je igrao na nekom svjetskom prvenstvu, barem kada je u pitanju zadnjih četiri-pet desetljeća, a da mu kroz vene mu teče malčice korčulanske ili pelješke krvi je reprezentativac i dugo godina kapetan reprezentacije Novog Zeleanda Ivan Vicelich.

Marko Polo Sport već je pisao o njemu, no podsjetimo se…Ivanov otac je porijeklom iz Nakovane na Pelješcu, a majka iz Novog Vinodolskog. Ivan je  svoje hrvatske korijene pojačao i ženidbom za Marisu, čiji su roditelji također sa otoka Korčule, iz  Pupnata.

Uz to što je igrao za 'All Whitese' na zadnjem Mundialu 2010.g. u Južnoj Africi, Vicelich je za Novi Zeland igrao na Olimpijskim igrama u Ateni 2008.g. Jedini je novozelandski nogometaš koji je tri puta igrao klupsko prvenstvo svijeta sa svojim FC Auckland City, jednom kada ga je kao trener vodio Paul Poša, čiji su roditelji također sa Korčule, iz Pupnata, odnosno Čare. U više navrata proglašavan je najboljim nogometašem Oceanije.

Ivan Vicelich u karijeri je najviše igrao, a i danas je tako u dva novozelandska nogometna kluba koji, što u momčadima što u upravama odišu ljudima hrvatskog porijekla - FC Auckland City i Central United. U  karijeri je također sedam godina proveo u Evropi, u nizozemskoj ligi, u Walnijku i Rodi JC, a igrao je  za kineski Shenzen. Na početku karijere bio je na probi u splitskom Hajduku gdje nije prošao, da bi potom, kao i u mnogim drugim sličnim slučajevima napravio sjajnu nogometnu karijeru…

Za reprezentaciju Novog Zelanda odigrao je ukupno 88 utakmica i dao 6 golova, igrao je uglavnom na poziciju centarhalfa. Nema dvojbe da je Vicelich, danas u svojoj 38.godini još uvijek najpopularniji nogometaš u Novom Zelandu. Nedavno je najavio svoj oproštaj od reprezentacije, no igrati će dalje u svojim klubovima, rekli smo FC Aucklandu City, odnosno Central Unitedu. U Novom Zelandu se naime igraju dva nogometna natjecanja - u zimskom razdoblju, od travanja do listopada tkz. ASB Chatham Cup u kojem se natječe Central United, dok se od listopada do travnja igra ljetno natjecanje ASB Premiership liga u kojem Vicelich igra za FC Auckland. Nogometaši pritom imaju pravo nastupa u svakom od tih natjecanja za različite klubove.

Vicelich je u Južnoj Africi 2010.g., na kojem nažalost nije bilo Hrvatske, odigrao je tri utakmice. 'All Whites' su tada odigrali tri utakmice u kojima nisu ni poraženi, a nisu ni pobijedili…Odigrali su protiv Slovačke i Italije 1:1, te Paragvaja 0:0,  zauzeli treće mjesto u preliminarnoj Skupini osvojivši tri boda, preskočivši Italiju koja je bila zadnja. Dalje su išle  Slovačke i Paragvaj.

Na tom zadnjem SP-u  vjerojatno se sjećate Španjolska je bila prvak pobijedivši u  finalu Nizozemsku. Nakon 90.minute igre bilo je bez golova, a pobjedonosni gol za 'furiju' u drugom produžetku (116') postigao je Andres Inieste.

Napomena administratora : Svi prilozi i fotografije iz serijala ' U susret Brazilu' , uključujući i ovaj, biti će na Marko Polo Sportu arhivirani u kategoriju  'Iz povijesti sporta '