Faraon-BŠK Zmaj 11.08.1946.-Prva malonogometna utakmica odigrana u Hrvatskoj!

Napisao/la Nenad Kosović

altNakon malonogometnih uzbuđenja kojima smo u zadnjih mjesec-dva prisustvovali na dva najveća malonogometna turnira na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca korčulanskoj Škatuli fulmina 2012' i MNT' Orebić 2013', Marko Polo Sport će uskoro objaviti ništa manje zanimljivu priču iz Povijesti tog sporta na ovim našim prostrorima, ali jednako tako važnoj za nogomet i sport na području cijele Hrvatske. Riječ je o 'štoriji' o prvoj službenoj malonogometnoj utakmici odigranoj u Hrvatskoj, o  međusobnoj utakmici dvaju klubova upravo sa ovihnaših prostora. NK Faraon iz Trpnja i BŠK Zmaj iz Blata odigranoj 11. kolovoza 1946.g.

 

Zanimljivo je da stjecajem okolnosti dva kluba do nedavno nisu bili uopće 'svjesni' da su bili sudionici te prve povijesne malonogometne utakmice uopće odigrane u 'Lijepoj našoj' . Jedna jedina usputna rečenica pronađena u kontekstu jedne sasvim druge priče objavljena u dnevnoj štampi, zainteresirala je autora članka da krene u 'čeprkanje' po arhivama tih dvaju klubova, te uz pomoć zadnjih živućih sudionika te utakmice dođe do još neobjavljenih saznanja o toj povijesnoj utakmici.

Članak autora Nenad Kosovića je pod naslovom ' Mala utakmica velike nogometne povijesti' objavljen nedavno na dvije strane u Sportskim Novostima, a u 'stavljanju na papir' i objavi do sada nepoznatih činjenica i autentičnih fotografija o toj utakmici autoru su od iznimne pomoći bili nekadašnji Tajnik HNS-a gospodin Ante Pavlović, te dvoje živućih sudionika utakmice gospoda Zdravko Bodolić 'Rokica' iz Trpnja i Marin Žabica iz Blata.

Autor se također zahvaljuje i gospodi Donku Grgiću i Marku Vujačići  'Makiju' iz NK Faraona, te Anti Radaiću 'Kralju' iz BŠK Zmaj koji su mu također pritom puno pomogli.

Kao svojevrstan uvod u proljetna nogometna uzbuđenja koja nas uskoro očekuje na ovom našem području, članak  će  na portalu Marko Polo Sport biti  objavljen u nedjelju 24.veljače , a nakon što se odvrti u 'vrtilici' dnevnih vijesti stalno će biti arhiviran na portalu u 'postavi' rubrike 'Iz Povijesti sporta'