Korzika 2014.

Generalna skupština COJI-a : Igre 2015.g na Azorskom otočju...Novi sportovi nogomet i triatlon, Korčula domaćin 2020.g.!

Kategorija: Korzika 2014.
Napisao/la Nenad Kosović

AJJACIO/KORČULA  –  U Ajacciu na Korzici održana je redovna Godišnja Skupština COJI-a Svjetske otočke organizacije čiji je  znamo  punopravni član i otok Korčula. Na istoj je u svojstvu jednog od Potpredsjednika  IO COJI-a  sudjelovao i  Dušan Kalogjera,  inače i Predsjednik Udruge 'Igre otoka' Korčula čiji su osnivači sve korčulanske općine.  

 - Nama najzanimljivije točke Dnevnog reda bila je budućnost i financiranje  Igara, te  određivanje  otoka organizatora Igara u slijedećem razdoblju .  Kako je riječ o otocima koji redom dolaze iz članica Europske unije ,    Organizacija COJI se prijavila na Fond Europske unije 'Erasmus'. Isto je već  u  proceduri, te se čekuje, kako je rečeno,  pomoć od milijun eura namijenjenih za  organizaciju Igara… Određeni su i domaćini  Svjetskih otočkih igara u slijedećem razdoblju. Znamo da je Korčula trebala biti organizator 2016.g., sada je promijnjeno te preliminarno određeno da to bude  2020.g.  Novost je i ta da će otoci kandidati morati dvije godine prije potvrditi organizaciju i pritom sa COJI-om  potpisati Ugovor o organizaciji , kako se ne bi više događala situacija kao što je bila zadnjih godina sa otokom Elbom koji je u zadnji trenutak otkazivao organizaciju Igara – rekao nam je Kalogjera.

Organizaciju slijedećih Svjetskih otočkih Igara   'čvrsto' su preuzeli  Azorski otoci i to u vremenu  od 27. do 31.svibnja 2015.g. Ostali preliminarni organizatori do Korčule 2020.g. su Mallorca 2016., Martinique 2017., Sicilija 2018. i Sardinija 2019.g.

Glasovalo se o povećanju broja službenih sportova na Igrama. Tako usvojen  prijedlog da se uskoro isti  sa 10 , poveća na 12  i to uvođenjem dva nova sporta  - nogometa i triatlona.

Nažalost prijedlog otoka Korčule da se u Igre kao službeni sport uvrsti vaterpolo nije prošao jer za istog nije glasovao dovoljan broj otoka- članica COJI-a.  

Kalogjera nas je također obavijestio da bi se u  utorak 11. studenog 2014.g. u Korčuli trebao održati sastanak svih načelnika općina sa područja našeg otoka na kojem će se pokušati riješiti problemi koji su se zadnjih godina nakupili nepoštivanjem obaveza od strane pojedinih općina prema  Udruzi 'Igre otoka svijeta'  , te u svezi s tim buduće sudjelovanje na Igrama i članstvo otoka Korčule u COJI-u.